Opra Vinfri za manje od tri godine zaradila 543 miliona dolara

Podijeli

Poznata američka televizijska voditeljica, preduzetnica i dobrotvorka Opra Vinfri pokazala je finansijašima s Wall Streeta kako se biraju dionice ostvarivši nevjerovatnih 1400 odsto zarade u manje od tri godine, prenosi Financial Times.

U oktobru 2015. popularna Opra uložila je 43 miliona dolara u kompaniju Weight Watchers International koja je tada bila u problemima. Radi se o kompaniji koja nudi proizvode i usluge asistencije u mršavljenju. Vinfri je odlučila da uloži u kompaniju nakon što je sama isprobala njihove proizvode. Kupovinom osam odsto dionica ušla je u Upravu kompanije te “posudila” svoj brend marketingu Weight Watchersa. Uticaj slavne osobe poput Opre Vinfri vrlo je blagotvorno djelovao na vrijednost kompanije.

Od sedam dolara koliko je vrijedila kada je Opra ušla u vlasničku strukturu, prošle sedmice dionica Weight Watchersa dostigla je rekordnu vrijednost od 101 dolar.

Radi se o gotovo nestvarnom prinosu otkada je Vinfri ušla u vlasništvo. Njen udio trenutno vrijedi 543 miliona dolara čime je njeno ukupno bogatstvo dostiglo četiri milijarde dolara.

Poslovni dnevnik podsjeća da je Opra prva milijarderka afroameričkog porijekla na Bloombergovoj listi. Njen rezultat na tom ulaganju još je impresivniji ako se sporedi s rezultatom hedge fondova koje vode iskusni finansijski profesionalci.

Prošle godine rast berzovne cijene Weight Watchersa nadmašio je rezultat indeksa hedge fondova (5,5 odsto rasta) za 281 odsto. Iako finansijski direktor kompanije Nik Hočkin opovrgava da je Oprh aktivistička dioničarka, priznaje da je pomogla u izboru Mindi Grosman koja je početkom prošle godine postala izvršna direktorica. Grosman se već dokazala u oživljavanju posrnulih kompanija.