Hiljadu plus: Na prodaju 780 stanova po povlašćenim uslovima

Podijeli

Javni poziv za banke i građevinare je zatvoren i trenutno u Ministarstvu održivog razvoja i turizma detaljno pregledaju ponude stanova koji su aplicirali da budu dio projekta 1000+, kazao je u emisiji “Vruće stolice” na Anteni M pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

Kamate na kredite za kupovinu stamova kroz ovaj projekat iznosiće 2,99 odsto.

Javni poziv za građane biće objavljen u prvoj polovini jula, trajaće dvadesetak dana i, od momenta objavljivanja javnog poziva građani mogu podnositi zahtjeve kod pet banaka koje su učesnici projekta.

”Trenutno obrađujemo obimnu dokumentaciju koju smo dobili od građevinara. U ponudi je 780 stambenih jedinica. Neka dokumentacija nije kompletna i sada pokušavamo sa građevinarima da razjasnimo sve nejasnoće kako bi pred građane izašli sa što boljom i kvalitetnijom ponudom”, kazao je Čanović.

Kako je dodao, preliminarni podaci pokazuju da je od 780 prijavljenih stanova, najviše njih u Podgorici.

”Najviše je neizgrađenih stanova, ima oko stotinu izgrađenih. Takođe, veoma je mali broj stanova koji su u starogradnji, jer najveći broj ljudi koji je želio da proda stan nije ispunjavao uslove koji su postavljeni projektom u vezi sa energetskom efikasnošću. Preliminarni podaci pokazuju da je uPodgorici 563 stana, imamo veću ponudu stanova u herceg Novom – 63 stana, u Nikšiću 58, u prošlom projektu nijesmo imali ponudu u Baru, a ovoga puta je u ponudi 58 stanova u Baru, u Bijelom Polju 28, Pljevljima 3, Mojkovcu jedan i na Cetinju jedan”, kazao je Čanović.

Za sve one koji se odluče za stan u izgradnji, vjerovatno će banke obezbijediti neke vrste povoljnosti.

”Sada je tu u toku utakmica između banaka, jer iako nemaju neku zaradu od toga, one žele da što više klijenata vežu za svoju banku u narednih 20 godina. Tako da će sada banke i mimo svih povoljnosti koje smo definisali samim projektom kao što su kamata od 2,99, kupovina stana bez učešća, povoljnije obrade kredita, imati vjerovatno i povoljnosti i mimo toga. Tak da će v jerovatno biti kao što je bilo u prethodnom projektu – neke banke su dale grejs period do izgradnje stana, neke su dale mogućnost plaćanja samo dijela rate do izgradnje stana… Tako da ćemo izbjeći tu mogućnost da građanin ujedno plaća i ratu za stan i kiriju do izgradnje stana. Ono što je sigurno i što smo definisali sa građevinarima je da će svako probijanje roka građevinar platiti kupcu stana u vidu plaćanja rente za stan, sve dok stan koji je kupio ne bude završen”, objasnio je Čanović.