Whatsapp bi mogao postati i dominantna platforma za plaćanje u nerazvijenim zemljama

Podijeli

Iako se svuda u svijetu za čatovanje najviše koristi aplikacija Whatsapp, u našem regionu Viber je bez konkurencije. On je, međutim, na globalnom nivou tek na trećem mjestu po učestalosti upotrebe, a na prvom mjestu dominantan je Whatsapp, koji radi stabilno i konstantno se trudi da inovira svoju ponudu.

Ova aplikacija na razvijenim tržištima pruža svojim korisnicima uslugu bez greške a u zemljama u razvoju se trudi da im omogući još neke pogodnosti kao što će biti mogućnost novčanih transakcija. Malim kompanijama iz Afrike, Azije i Latinske Amerike ovo bi bila veoma korisna opcija pa je kompanija Fejsbuk, inače vlasnik Whatsappa, počela veoma ozbiljno da razmatra uvođenje mogućnosti plaćanja preko ove aplikacije, piše portal Bisniz i finansije.

Na taj način bi mala i srednja preduzeća dobila mogućnost da se kroz reklamiranje na ovoj mreži bolje pozicioniraju na tržištu, ali i da olakšaju sebi način vršenja transakcija.

Međutim u zemljama u kojima je ova aplikacija popularna za njeno poslovanje su se zainteresovale centralne banke i druge finansijske institucije. U Indiji u kojoj Whatsapp ima 200 miliona korisnika timovi stručnjaka već neko vreme razvijaju opcije za plaćanje, kao i u Africi, gdje su, pored toga, ljudi iz Fejsbuka u stalnoj komunikaciji sa zakonodavcima zbog ovog pitanja.