Amerikanac ponudio 500 miliona eura za većinski udio u AC Milan

Podijeli

Američki milijarder Roko Komiso ponudio je 500 miliona eura (579 miliona dolara) za kupovinu 70 odsto akcija italijanskog fudbalskog kluba Milan.

68-godišnji američki bogataš italijanskog porijekla, koji je vlasnik MLS franšize Njujork Kosmos, ponudio je i da preuzme sva dugovanja Milana, kao i da uloži 150 miliona eura u pojačanja za narednu sezonu, javlja N1.

Gigant sa sevjera Italije je prošle godine prešao iz ruku legendarnog Silvija Berluskonija u vlasništvo kineske kompanije kojom rukovodi biznismen Li Jonghong. Milan je prodat tada za 740 miliona eura, uključujući 190 miliona eura dugovanja, ali su finansijski problemi brzo narasli, pa su Kinezi rešili da potraže investitore koji bi popravili situaciju u klubu.

UEFA je zbog lošeg finansijskog stanja u srijedu kaznila Milan jednom sezonom suspenzije iz eurokupova, što je dodatno povećalo pritisak na trenutne vlasnike, koji traže izlaz iz zaduženja prema američkom investicionom fondu Eliot, kojem sada duguju ukupno 308 miliona eura.

Investiciona korporacija Eliot je Milanu pozjamila 180, a kineskim vlasnicima još 128 miliona eura prošle godine kako bi se otplatili dugovi i doveli novi igrači, što je i učinjeno, ali je klub ostao bez trofeja i zarade.

Sada se izlaz vidi u uključivanju Komisa i njegove kompanije, koja bi Kinezima i Liju ostavila 30 odsto akcija Milana.