Croatia osiguranje postaje tržišni lider u BiH

Podijeli

U sjedištu Croatia osiguranja u četvrtak potpisani su ugovori za dvije akvizicije odnosno kupovinu dvije firme u Bosni i Hercegovini: Central osiguranja i Testing Grupe.

Ugovori će, kako je saopšteno iz kompanije, biti na snazi nakon prikupljenih odobrenja nadležnih regulatornih tijela.

Croatia osiguranje grupa otvorila je novu ‘Croatia polikliniku’ u centru Pule
Preuzimanjem Central osiguranja i Testing Grupe Croatia osiguranje BiH povećaće ukupan tržišni udio na 13 odsto te postati tržišni lider, uz snažan potencijal za daljnji rast na bosansko-hercegovačkom tržištu.

Trenutno najveći udio na tržištu osiguranja u BiH ima austrijska Uniqa.

U 2017. godini CO BiH ostvarila je 25 miliona eura premije osiguranja uz tržišni udio 7 odsto, dok je Central osiguranje istu godinu završilo s ostvarenom premijom od 14 miliona eura i tržišnim udjelom 4 odsto, uz nastavak trenda rasta tržišnog udjela i u 2018. godini u oba društva.

Testing Grupa godišnje obavi oko 113.000 tehničkih pregleda, a 2017. godinu zaključila je sa 6,1 milion eura prihoda i 16 odsto tržišnog udjela u tehničkim pregledima na području FBIH.

“Ovom akvizicijom Croatia osiguranje Grupa jača svoju poziciju regionalnog lidera preuzimajući prvenstvo i na bosansko-hercegovačkom tržištu. Naše poslovanje dobija još širu teritorijalnu pokrivenost prodajnim mjestima u cijeloj BIH, ali i najveću mrežu stanica za tehnički pregled te postaje lider u broju tehničkih pregleda, homologacija i ispitivanja vozila.

“Ukupan tržišni udio Croatia osiguranja u BIH će se gotovo udvostručiti, a sinergije s matičnim društvom donose odlične predispozicije za dalji rast”, izjavio je Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.