NTC otvorio pivaru Mamut: Kraft piva iz hotela “Onogošt”

Podijeli

Uz veliki broj zvanica iz društvenog i privrednog života grada i države večeras je u Hotelu Onogost predstavljen novi projekat porodice Jovović – Pivara Mamut.

Kapacitet je hiljadu litara po kuvanju, a pet vrsta piva prvo će biti predstavljeno domaćem tržistu.

Direktor Pivare Mamut Srđan Jovović, kazao je da je investicija vrijedna 700 hiljada eura, i da je pivara urađena po najsavremenijim standardima te da može parirati najboljim svjetskim kraft pivarama.

Veliku podršku u ovom projektu porodici Jovović pružila je ambasada Mađarske u Crnoj Gori, a ambasador Kristijan Poša istakao je zadovoljstvo sto je dio još jedne uspješne privredne priče Nikšića.

“Nadam se da će kvalitet mađarske opreme i umijeće i stručnost porodice Jovović rezultirati kvalitetnim proizvodom i zadovoljnim potrošačima.”

Pivara Mamut na tržiste će izbaciti i specijalno pakovanje od 10 litara koje će biti pogodno za razne proslave, a u narednom periodu očekuje se i proizvod u bocama.

Pivara je kapaciteta hiljadu litara po kuvanju, a raspolaže sa 12 fermentora kapaciteta od po dvije hiljade litara, kao i četiri hiljadulitarska horizontalna ležna tanka, za dodatno bistrenje i odležavanje piva. Čitav sistem, počevši od mlina pa sve do mašine za automatsko pranje i punjenje KEG buradi, povezan je na automatski sistem CIP pranja. Time su u potpunosti zadovoljeni i najstrožiji svjetski standardi u pogledu higijene procesne opreme, piše portal Onogošt.

Proizvodi pivare Mammut podijeljeni su u dvije glavne vrste piva i to Ejl (Ale) i Lager.

Glavna razlika između ova dva piva se ogleda u vrsti kvasca koji se koristi, kao i temperaturi na kojoj sladovina fermentiše. Ejl je pivo gornje fermentacije, što znači da se pri njegovoj pripremi koriste čiste kulture kvasca koje svoju fermentaciju vrše pri površini i to pri znatno višim temperaturama. Ejl je oko 1000 godina starije pivo od Lagera, a odlikuju ga ukusi od slatkog do aromatičnog, kiselkastog i gorkog. Pije se toplije, boje su mu uglavnom tamnije nego kod Lagera i kreću se od izrazito tamne, preko crvene do tamno zlatne i ćilibar boje. Gušće je i mutnije od Lagera, pjena je uglavnom slabija, ali može biti i postojana. Izuzetno je popularno u Engleskoj, Kanadi i SAD-u.

Pivara Mamut proizvodi pet vrsta piva: Mosaic – Hoppy Pilsner, Pilsner, Prime, Indian Pale Ale i Stout.

Pivo Mamut prvenstveno će biti predstavljeno domaćem tržištu, a kasnije i svjetskom. Kako ističu vlasnici, u planu je i širenje kapaciteta proizvodnje.

Piva Mamut mogu se naći u boljim usgostiteljskim objektima u Nikšiću, Podgorici i Herceg Novom.