Poznati bankar otkrio dva savjeta kako doći do bogatstva

Podijeli

Pronašli ste prvi pravi posao, konačno imate novac za svoj stan, putovanja i žurke, ali da li znate kako uspješno uštedjeti i postati bogataš?

Milijarder Džon Ogustin, direktor Huntington banke, odlučio je da podijeli dva jednostavna savjeta kako biste došli blizu njegovog bogatstva koje se procjenjuje na 18 milijardi dolara. Prvi je da svakako mislite na vlastitu penziju i ostavljate dovoljno novca sa strane za dane kad više nećete moći da radite.

“Koliko biste trebali stavljati sa strane? Ako je moguće, 10 do 15 odsto bruto plate bi svaki mjesec trebalo da odvajate za stare dane. Ako vam treba neko vrijeme da dođete do tog postotka, postupno povećavajte kroz godine”, rekao je Ogustin za Business Insider, prenosi Jutarnji list.

Drugi savjet je – ulažite! Pratite dionice, tržišta, a Ogustin predlaže i formulu kojom možete izračunati koliko trebate da uložite: od broja 120 oduzmite svoje godine i to je minimum uloga koji treba da imate u akcijama preduzeća. Iza svega stoji to da trebate ulagati više dok ste mlađi i skloniji riziku.

Dobru ideja za kompaniju u koju ćete uložiti je pogledati vlastite račune.

“Kada maknete kiriju i kredite, kome plaćate najviše račune? E to je firma u koju morate uložiti. Ona će očito uvijek imati dobre prihode i sigurno ćete dobiti dobru dividendu”, naglasio je milijarder.

Prije deset godina, kada su se ljudi žalili na preskup gas i gorivo, on je ljudima savjetovao da ulože u naftnu kompaniju Exxon, jer će barem zaraditi na svojoj i vlastitoj muci.