Može li Instagram ugroziti YouTube

Podijeli

Instagram je spreman izaći na crtu YouTubeu.

Na događaju u San Francisku prije nekoliko dana, kompanija je lansirala svoje nove aplikacije za videe pod nazivom IGTV, putem kojeg je svojim korisnicima omogućila objavu video sadržaja u traju od sat vremena. Ova nova opcija dostupna je na početnoj stranici Instagrama, ali i kao zasebna aplikacija, prenosi TechCrunch.

“Došlo je vrijeme da video formati dosegnu novi nivo! IGTV je platforma koja će vam omogućiti praćenje dužih videa vaših omiljenih Instagramera”, izjavio je Kevin Sistrom, glavni direktor Instagrama.

Kako IGTV radi

Svaki korisnik Instagrama može postati kreator video sadržaja na IGTV-u. Jedini kzuzetak čine novi korisnici i oni s malim brojem pratilaca, prenosi Jutarnji list.

Korisnici će moći objavljivati videe vertikalnog, odnosno uspravnog formata direktno putem Instagram ekstenzije ili putem zasebne IGTV aplikacije. Svi korisnici Instagrama, izuzev onih vrlo malih i početnika biće odmah u mogućnosti objaviti jednosatni video.

Nova Instagramova ekstenzija tokom brzo je postala dostupna svim korisnicima iOS i Android uređaja.

Unutar zasebne IGTV aplikacije, ali i Instagram ekstenzije, korisnici će moći pregledavati različite jednosatne videe. Isto tako, moći će složiti i vlastitu listu, pregledavati one najpopularnije ili preporučene video sadržaje od strane Instagrama. Uz to, korisnici će dobijati obavještenje svaki put kada se pojavi novi video.

IGTV će kreatorima videa omogućiti razvoj Instagram video kanala na kojeg će se njihovi pratioci moći pretplatiti. Putem video kanala kreatori video sadržaja biće u mogućnosti unutar opisnog prozora staviti link koji njihove pratioce može odvesti na druge platforme i internet stranice.

Za sada neće biti komentara

“Za sada neće biti reklama na IGTV-u, ali smatram da je ovo odlična platforma na kojoj se neko u buduće može reklamirati”, kazao je Sistrom.

Iako za sada neće biti reklama na novoj Instagramovoj platformi, Sostrom se nada da će se to u budućnosti promijeniti kako bi se kreatori video sadržaja mogli samostalno finansirati s obzirom na činjenicu da Instagram neće direktno plaćati kreatore sadržaja.

S 1 milijardom Instagram korisnika, IGTV bi mogla postati jedna od popularnijih platformi među video kreatorima koji na ovaj način dobijaju dodatnu društvenu mrežu za širenje svoje publike. eMarketer već sad predviđa da će Instagram u 2018. godini ovim pothvatom samo od reklama zaraditi 5.48 milijardi dolara.