UNESCO protiv žičare do Kotora

Podijeli

Drevni bokeljski grad i njegovo planinsko zaleđe najvJerovatnije neće biti povezani žičarom, jer Uneskov komitet za svjetsku kulturnu baštinu traži od Crne Gore da napusti projekat žičare Kotor-Tvrđava Svetog Ivana, da održi moratorijum na bilo koju novu izgradnju i razvoj, kako bi se spriječio bilo kakav negativan uticaj na “izvanrednu univerzalnu vrijednost dobara”.

Ovo je saopšteno nakon sjednice kotorskog parlamenta koju su odbornici usvojili bez diskusije, prenose Novosti.

Sa sjednice je saopšteno da je Unesko i dalje zabrinut jer je neophodan dalji rad kako bi se detaljno analizirale slabosti postojećih prostornih i urbanističkih planova koji su na snazi za teritoriju dobara i njenu tampon-zonu, kao uvod u razvijanje sredstava za njihovo jačanje. Kao razloge za napuštanje projekta žičare, iz Uneska navode da će tako biti spriječen bilo kakav negativan uticaj na “izvanrednu univerzalnu vrijednost dobara”.

Moratorijum na novu izgradnju i razvoj bi, kako navode, trebalo održati sve dok ne bude na snazi kompletan paket planskih i zaštitnih mjera kako bi se na zadovoljavajući način usaglasio eventualni održivi razvoj unutar osjetljivog predjela područja i spriječio bilo kakav uticaj na kulturne i pejzažne vrijednosti imovine.

“Takođe se zahtijeva od države ugovornice da izvrši sve relevantne radnje kao odgovor na prethodne odluke Komiteta, a posebno da sprovede PUB za sve tekuće ili planirane razvojne projekte, uključujući transportnu vezu na Verigama i turističkom objektu na Glavati – Prčanj, kao i da dostavi rezultate HIA Centru za svjetsku baštinu, za pregled od strane savjetodavnih tijela, prije nego što preduzmu dalje obaveze”, navode iz Uneska.

Od Crne Gore se očekuje da Centru za svjetsku baštinu do 1. februara 2019. dostavi ažurirani detaljni izvještaj o stanju očuvanja svih komponenti dobara i sprovođenju traženih mjera.

Žičara je, po projektu, trebalo da dostigne visinsku razliku od 235 metara, i dužini između 400 i 450 metara. Planiano je da brzina vožnje kod uspinjanja bude od tri do šest metara u sekundi. Postrojenje je trebalo da ima dva “grozda”, tri plus tri kabine, koje bi radile po sistemu vage, dok bi vožnja trajala tri do pet minuta. Za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare Opština Kotor je iz budžeta već opredijelila oko 400.000 eura.