Strani sezonci u Crnoj Gori: Pola kvote popunjeno, ostalo još oko 9.000 mjesta

Podijeli

Godišnja dozvoljena kvota u Crnoj Gori za zapošljavanje stranaca iznosi 18.000. Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić kaže je da već “utrošena” polovina dozvoljenog zapošljavanja stranaca – više od 9.170 osoba.

U najvećem broju, posebno u turističkoj sezoni, zastupljeni su radnici iz Srbije, BiH i Makedonije, prevashodno u ugostiteljstvu i turizmu. Praksa pokazuje da na tržištu rada poslodavci ne mogu da nađu adekvatnu radnu snagu pa su prinuđeni da zapošljavaju građane iz regiona koji ih “koštaju” skuplje od domaćeg radnika, pišu Novosti.

Razmjena iskustava, učenje jednih od drugih u pogledu aktivnih mera zapošljavanja, unapređenje onih mjera koje se tiču saradnje sa lokalnim upravama, teme su zbog kojih su se za istim stolom našli predstavnici Nacionalne službe zapošljavanja Srbije zajedno sa čelnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čelnici opštine Bar.

Za obuku nezaposlenih preko četiri miliona eura

Na tržištu rada Crne Gore imamo paradoksalnu situaciju. Više od 40.000 nezaposlenih, a sa druge strane poslodavci imaju problem da dođu do adekvatnog radnika i zaposle ga.

“ZZZCG sistematski godinama unapređuje rad sa nezaposlenim licima, kroz aktivne mjere koje u našem godišnjem budžetu obuhvataju preko četiri miliona eura kroz koje uključujemo veliki broj nezaposlenih lica, obuke. Interesovanje nije uvijek isto i nije uvijek na očekivanom nivou”, kaže Mustafić, koji dodaje:

“Ukoliko se u kompletnom državnom nivou izmijeni politika obrazovanja da proizvodimo kadar koji je potreban tržištu rada, da se okanemo proizvodnje zanimanja koja nijesu interesantna tržištu, onda ćemo napraviti bitnije iskorake”, navodi on.

Što se tiče turizma, Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, kaže da će ovo biti rekordna sezona koja će donijeti promet od preko milijardu eura. Gosti su iz zemalja zapadne Evrope, Poljske, Češke, Rusije, Ukrajine, a sve više i iz regiona.

I zvanično je juče počela glavna turistička sezona na Crnogorskom primorju. U nikada, reklo bi se optimističnijem raspoložnju, čemu je doprinijela odlična predsezona, koja je počela ranije nego proteklih godina i sa velikim brojem gostiju, kojih je trenutno oko 80.000, pišu Novosti.