Rusi i Amerikanci od srijede vlasnici Agrokora

Podijeli

Ročište o nagodbi povjerilaca u Agrokoru održaće se u srijedu, 4. jula, a ako predložena nagodba prođe, vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postaće ruske banke i američki investicioni fondovi.

Ukupno 3.069 povjerilaca ima otvorena potraživanja s kojima mogu glasati o nagodbi, a zbog velikog broja, glasanje se neće sprovoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih potraživanja na dan 29. juna 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura).

Ako predložena nagodba prođe, ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imaće 46,7 odsto vlasničkog udjela, američki fondovi dobiće 25 odsto, hrvatske banke 15,3 odsto, ostale strane finansijske institucije 7,7 odsto, 4,7 odsto udjela u vlasništvu dobijaju dobavljači, dok preostalih 0,7 odsto vlasništva ide ostalim povjeriocima.

Da bi nagodba “prošla” biće potrebna podrška 67 odsto glasova povjerilaca.

“Po onome što imamo kontakte s povjeriocima, nagodba bi trebalo da prođe. S obzirom da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa povjerilaca ne pojavi i ne glasa. Svaki broj je bitan i zato pozivam sve povjerioce da se pojave u srijedu na ročištu i da glasaju za nagodbu kako bi mogli završiti sve”, kazao je za televiziju RTL vanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor, Fabris Peruško, prenosi agencija Fena.

Dodao je kako će u slučaju da nagodba ne prođe biti prisiljen da pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

U okviru Agrokor grupe posluje i lanac marketa IDEA u Crnoj Gori.