Šta ćemo sve dobiti uz autoput: Deset odmorišta, 11 pumpi, moteli, kuglane, saune…

Podijeli

Dok se radovi na autoputu Smokovac – Mateševo, sa više od 3.000 radnika na terenu, intenziviraju, bacili smo pogled na Detaljni prostorni plan da vidimo koji objekti će biti na raspolaganju putnicima ove moderne saobraćajnice koja će biti dio jedistvenog autoputa Bar – Boljare.

Odmorišta

Prema Detaljnom prostornom planu auto-puta, od Bara do Boljara biće izgrađeno deset odmorišta. Uloga odmorišta, zajedno sa parkiralištima, jeste da omoguće sigurno i udobno putovanje i odmor učesnicima u saobraćaju, istovremeno promovišući lokalni turizam.

Odmorišta će biti izgrađena na lokacijama Gluhi do, neposredno na izlazu iz tunela Sozina, u Virpazaru, Gornjim Vukovcima, zatim Veljem Brdu, Gornjim Mrkama, Gušima, Mateševu Štitarima i Boljarima.

U zavisnosti od tipa i veličine, odmorišta moraju posjedovati parking za putnička vozila, prodavnice, kaferestorane, kao i prostore za odmor i rekreaciju. Takođe, na odmorištima mora biti obezbijeđeno mjesto za prvu pomoć i pomoć na putu za putničke automobile.

Odmorišta će biti slična onima izgrađenim na autoputevima u Hrvatskoj i putnici koji su išli njihovim autoputevima znaju koliko su ona prijatna za odmor nakon duge vožnje.

Benzinske stanice

Planom je predviđena izgradnja 11 benzinskih pumpi, od kojih će četiri biti u sklopu motela. U sklopu benzinsko-putničkih stanica biće izgrađeni i parkinzi za sve tipovi putničkih vozila, informativno-turistički punktovi, zatim služba prve pomoći u kojoj će biti ljekar i pomoćno medicinsko osoblje, kao i potreban smještaj. Takođe, na ovom prostoru se mora nalaziti i restoran u zatvorenom prostoru sa terasom sa minimum 120 mjesta i sa etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.

Na benzinsko-servisnim stanicama pored parkinga moraju se nalaziti i prodavnice rezervnih djelova i opreme za najzastupljenije marke automobila. Na izlaznom dijelu benzinske stanice, biće postavljeni posebni servisi za opravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila.

Shodno planu, benzinske pumpe biće izgrađene na sljedećim dijelovima auto-puta: Virpazar, Velje Brdo, Gušii, Meteševo, Berane, Štitari, Boljare, zatim Šteke, Andrijevica, Berane II i u naselju Crnča.

Moteli

Kao prateći objekti u koridoru auto-puta sa najbogatijim sadržajima i najkraćim zadržavanjem od jedne noći, radi potreba saobraćaja, odmora, rekreacije i turizma, biće izgrađeno šest motela.

Moteli će biti izgrađeni u Štekama, Mateševu, Andrijevici, kao i u Beranama, Crnči i Boljarima.

Moteli tipa I (standardni moteli), između ostalog, imaće restoran otvorenog tipa, sa zatvorenim prostorom i terasom sa minimum 80 + 100 mjesta, kuhinju kapaciteta minimum 1.000 obroka dnevno i prodavnicu. Zatim, posjedovaće i parking za putnike, teretne automobile i autobuse, informativno-turističke objekte.

“Takođe je predviđeno uređenje i opremanje odgovarajućih površina za kampovanje i slobodne, održavane zelene površine pejzaž za relaksaciju”, ističe se u Detaljnom prostornom planu.

Sa druge strane, moteli u turističko-rekreativnom kompleksu, imaće restoran otvorenog tipa, sa zatvorenim prostorom i terasom sa min 160 + 200 mj esta, kuhinju kapaciteta minimum 200 obroka dnevno, prodavnicu, free shop, kao i više od 100 ležajeva.

“Neophodno je obezbijediti parking za putnike, teretne automobile i autobuse, velike javne mokre čvorove i javne česme. U ovom tipu motela mora postojati mjenjačnica, pošta i filijala banke. Tereni zatvorenog tipa za rekreaciju i sport teretana, stoni tenis, kuglana, streljaštvo. Zatim, tereni otvorenog tipa za rekreaciju i sport odbojka, fudbal, trim staza i slično. Objekti zatvorenog tipa za zabavu i relaksaciju sauna, bilijar, šah, fliperi, kao i zatvoreni i otvoreni specijalni rekreativni sadržaji, zavisno od prirodno turističkih resursa -termalnim bazenima”, ističe se u Detaljnom prostornom planu.