Apple i dalje najvrjednija kompanija na svijetu, dvije kineske firme ušle u top 10

Podijeli

Kompanija s najvećom tržišnom vrijednosti, prema rang listi konsultantske kompanije PwC, već sedmu godinu zaredom je Apple, iako se njegovo vođstvo nad drugoplasiranim Alphabetom smanjilo.

Prvih deset kompanija uključuje osam američkih i dva kineska pteduzeća, dok je prošle godine svih deset bilo iz SAD-a.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih preduzeća na svijetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15 odsto u odnosu na stanje 31. marta 2017, prema PwC-ovom objavljenom poretku 100 najvećih svjetskih preduzeća, Global Top 100.

Ovo povećanje nastavlja se na porast od 12 odsrk iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne finansijske krize na ovamo bilježi rast iz godine u godinu, prenosi Jutarnji list.

Već četvrtu godinu za redom, SAD je zastupljen s više od polovine 100 najvećih svjetskih preduzeća (54 preduzeća, za razliku od 55 u 2017. godini). SAD takođe drži 61 odsto ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad s lanjskih 63 odsto.

Amazon je najuspješnija kompanija prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 odsto u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske firme: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 odsto i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 odsto.

Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su Microsoft, Alphabet i Apple.

Uprkos šestom mjestu u poretku u smislu apsolutnog rasta vrijednosti, Apple i dalje ima najbolji početni položaj po pitanju tržišne kapitalizacije i to sedmu godinu za redom.

Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mjesto smanjila se za 25 odsto, zabilježivši pad s lanjskih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara.

Apple je takođe dioničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara).

JP Morgan Chase zauzima drugo mjesto prema raspodjeli vrijednosti s 24 milijarde dolara, zabilježivši porast od 18 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači pred finansijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mjesto.

Tri najveća preduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora – Apple, Alphabet, Microsoft – a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao s lanjskog šestog mjesta.