Legalizacija objekata: Za koga ističe rok 15. jula a ko se može opustiti tokom ljeta

Podijeli

Iako je od oktobra, kada je ozvaničen period za legalizaciju nezakonito podignutih objekata u Crnoj Gori, 15. jul navođen kao krajnji datum za legalizaciju, građani i koji do tog roka ne skupe svu potrebnu dokumentaciju moći će da uđu u proceduru pod uslovom da podnesu prijavu do tog datuma, koji ističe za 10 dana.

Ranije je amandmanima na izmjene Zakona o planiranju i izgradnji predloženo produženje roka opštinama za donošenje planskih dokumenata za 2,5 mjeseca, odnosno do 1. oktobra tekuće godine te da u tom roku građani mogu prijaviti objekat za legalizaciju, ako imaju potvrdu iz katastra da su predali elaborate na ovjeru do 15. jula.

Ministar održivog razvoja i turizma, koje je zaduženo za tu oblast, Pavle Radulović kazao je da je time uvažen predlog za produženje roka za planska dokumenta jer su u mnogim opštinama bili izbori, zbog čega nijesu zasijedali i donosili odluke.

“Dozvolili smo da građani mogu prijaviti objekat za legalizaciju samo sa potvrdom iz katastra da su predali elaborate na ovjeru. Produžiće se rok od 90 dana za ovjeru elabrata. Glavni razlog je to što svi čekamo posljednji trenutak pa su zagušene geodetske kuće i katastri”, naveo je ranije Radulović.

Prema posljednjim podacima Uprave za nekretnine, više od 40.000 objekata u Crnoj Gori podignuto je bez dozvole, ali se nezvanično ta brojka kreće na čak 100.000.

Više o legalizaciji čitajte u posebnoj vijesti:

Počeo period za legalizaciju nelegalnih objekata