Kako povezati Luku Bar i brzu prugu Beograd – Budimpešta

Podijeli

Crna Gora očekuje da se kroz izradu studije izvodljivosti ispita mogućnost za povezivanje buduće brze pruge Beograd-Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji.

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je u Sofiji na Samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope da je Crna Gora kao buduća članica Evropske unije spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine i da očekuje da nakon Samita bude izrađena studija izvodljivosti povezivanja buduće pruge Beograd-Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji.

“Kao buduća članica Evropske unije, a u ovom trenutku zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora je spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine, kazao je premijer, prenosi CDM.

“Dodatno nas ohrabruje sličan stav istaknut i u ovogodišnjim Smjernicama, uz uključivanje luka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji“, rekao je Marković.

On je istakao da Crna Gora ulazi u završnu fazu izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare i da taj projekat predstavlja primjer uspješne saradnje u okviru Mehanizma “16+1”.

“Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za nastavak gradnje ostalih dionica autoputa, do granice sa Republikom Srbijom”, dodao je on.