Zagreb dobija četiri nova hotela, u jedan ulaže albanski investitor

Podijeli

Najuže zagrebačko gradsko središte uskoro bi na tek nekoliko stotina metara međusobne udaljenosti trebalo da dobije četiri nova hotela visoke kategorije.

Uz Adris koji planira hotel na Trgu bana Jelačića i Ugo Grupu koja u Jurišićevoj na jesen otvara Hotel Century, u objektu od oko 2000 kvadrata u Praškoj 4 hotel upravo kreće uređivati investitor iz Albanije, piše Poslovni dnevnik. Osim toga, još nepotvrđena je priča da će hotel biti otvoren i u Draškovićevoj ulici, odmah uz Trg berze, u palati koju je kupila zagrebačka kompanija Sekvoja Projekt.

Novi investitori još ne žele otkrivati detalje projekata, mada su pred realizacijom. U Praškoj je oko budućeg hotela postavljena ograda gradilišta, nakon što je dobijena građevinska dozvola za obnovu objekta kojeg je kompanija Abau kupila prije dvije godine od Zagrebačke banke.

Kompaniju Abau je 2015. sa sjedištem u Lovranu osnovala albanska firma Gener 2 SHKP, koja je u građevinskom i energetskom biznisu, a između ostalih su u projektu gradnje Jadranskog gasovoda. Na svom webu ističu da su s 900 zaposlenih jedna od 10 najvećih kompanija u Albaniji i najveća građevinska kompanija u zemlji. Planiraju hotel s pet zvjezdica, a za sada ne otkrivaju ni rokove i ni iznos investicije, kao ni ko će upravljati hotelom i hoće li to biti neki međunarodni brend.

Iz firme Sekvoja projekat nijesu željeli da komentarišu napise o izgradnji hotela u Draškovićevoj, palati u kojoj je dugo bilo Ministarstvo prosvjete. Doduše, da bi se moglo raditi o hotelskom projektu daje naslutiti činjenica da je među osnivačima Sekvoje i Tomislav Kuliš, direktor zagrebačkog Hotela Palace, koji takođe nije bio dostupan za izjave.

Prvi od navedenih će se otvoriti Hotel Century u Jurišićevoj ulici, investicija zagrebačke Ugo grupe od oko 14,5 milijuna eura. Heritage hotel Century će poslovati pod kapom njihovoog luksuznog brenda Amadria Park, a otvara se u septembru.

Nove investicije stvorile su nove tržišne okolnosti za Adris, koji je još prije dvije godine pustio informaciju da u bivšem objektu Croatia osiguranja gradi luksuzni hotel. Osim što je projekat zapeo na navodno imovinsko pravnim odnosima, u međuvremenu se realizovala i kupovina HUP-a Zagreb u koji će trebati ulaganja, tako da bi Trg mogao čak i “otpasti”. Iz Adrisa Poslovnom dnevniku nijesu odgovorili šta će biti s tim projektom.