Mišković: S obeshrabrenim ljudima, firma ništa ne može da postigne

Podijeli

Kontroverzni srpski biznismen Miroslav Mišković prethodnih godina je u centru poslovne, ali i šire javnosti regiona, zbog nemilosti vlasti u Beogradu, zbog koje je ugrožen cijeli njegov biznis.

Nedavno je izdao i autobiografsku knjigu pod nazivom “Ja, tajkun”, koja je takođe izazvala veliko interesovanje javnosti. 

Mišković prvi put u knjizi govori o tome kako je zaradio prvi milion, kako je lanac marketa „Maksi“ prodao za milijardu eura, kako razvija i zašto prodaje kompanije, kakva je logika poslovanja i priroda znanja kojim se kreira biznis.

U jednom dijelu knjige se osvrće i na to šta je potrebno unutar firme da bi se napravili veliki poslovni rezultati. Jedan pasus posvećen toj temi prenosimo integralno:

“Od početka sam se trudio da motivišem mlade. Znao sam: ako u tome uspem, uspeće i Delta. Pokazivao sam da ih poštujem. Izvodio sam ih na večere, puštao ih da se prave važni zbog p osla u Delti, jer to da s čovek pravi važan zbog dobrog posla prirodna je želja u mladosti i veoma često sam prihvatao njihove predloge. Ne nužno zbog toga što mi se baš sve u tim predlozima dopadalo. Ali, bilo je dovoljno da mi se svidi sedamdeset odsto. Nikad nisam hteo da zbog trideset odsto odbijem predlog, obeshrabrim onog koji predlaže i narušim njegovu motivaciju. S obeshrabrenim ljudima, firma ništa ne može da postigne. Najgore je kad se čovek ujutro sprema za posao i već zmišlja šefa koji ga obeshrabruje i nipodaštava. Tu onda nema ni rada ni rezultata. Uz sposobnost, talenat i znanje, što se sve podrazumeva, rezultati firme u direktnoj su zavisnosti od motivacije i entuzijazma zaposlenih. Za velika dostignuća nije dovoljan vrhunski profesionalizam: potrebne su emocija i zanesenost, potrebna je ljubav prema poslu, potrebno je da čoveka ispunjava posao koji radi. Novac nije dovoljan pokretač, on je samo prirodna posledica ljubavi i strasti prema poslu.”

U opisu knjige “Ja, tajkun” stoji da je riječ o jedinstvenoj ispovijesti čovjeka koga je Milošević smatrao saradnikom, Đinđić prijateljem, Tadić protivnikom, a Vučić neprijateljem. Ona pruža cjelovit pogled srpskog preduzetnika na istorijat nesporazuma između države i njenih biznismena, na mentalitet srpskog političara i radnika, na ekonomsku prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i regiona, navodi se u komentaru izdavača knjige, beogradske kuće “Laguna”.

“Otkrivajući tajne najuspješnije kompanije od Vardara do Triglava, ova knjiga postaje pravi udžbenik praktične ekonomije. Opisujući najveće podvige i promašaje njenog lidera i pričajući o tome kako ga je oteo Zemunski klan a kako uhapsila aktuelna vlast, ispovijest najpoznatijeg tajkuna izrasta u nesvakidašnju autobiografiju koja uspostavlja ekonomski triler kao nov žanr u našoj literaturi”, naveli su izdavači knjige o burnom ličnom i poslovnom životu Miroslava Miškovića.