Radnici Fijata prijete štrajkom zbog dolaska Kristijana Ronalda u Juventus

Podijeli

Enorman iznos koji Juventus odvaja za dolazak najpopularnijeg fudbalera svijeta natjerao je sindikat radnika fabrike Fiaa da obustavom rada protestuje zbog toga što zajednički vlasnici kluba i kompanije nijesu usmjerili novac u razvoj poslovanja.

Obustava rada trebalo je da počne već u nedjelju veče i da traje do utorka.

Sportski transfer iz španskog kluba Real Madrid u italijanski Juventus objavljen je sredinom sedmice, a u moru informacija koje okružuju upravo završeno Svjetsko fudbalsko prvenstvo gotovo da se i zagubila impresivna brojka od 100 miliona eura koliko će za Ronaldov četverogodišnji ugovor Juventus platiti Real Madridu. Na tu brojku dolazi još 12 miliona eura raznih naknada, kao i novi Ronaldov ugovor, za koji se procjenjuje da bi mogao biti u rangu od 220 do 240 miliona eura, odnosno 60-ak miliona eura godišnje.

Relativno je stoga jasno zašto dio radnika Fiata procjenjuje da se radi o neprihvatljivom izdatku. Juventus i Fiat, oboje sa sjedištima u italijanskom gradu Torinu, imaju zajedničkog vlasnika. Riječ je o poznatoj industrijskoj porodici Anjeli, koja kroz svoju holding kompaniju Exor drži udjele u obje organizacije. U Juventusu Exor kontroliše nešto manje od trećine dionica, dok u Fiatu, koji je od kraja 2014. i spajanja s američkim konkurentom poznat pod imenom Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ima nešto manje od trećine vlasništva, ali i gotovo 45 odsto prava glasa.

Sindikat koji je objavio štrajk jedan je od manjih radničkih sindikata u Fijatu, no tvrde da je neprihvatljivo to da vlasnici od radnika ‘traže velika ekonomska odricanja dok istovremeno odluče potrošiti stotine miliona eura za kupovinu fudbalera’. Hiljade radnika u italijanskim fabrikama Fijata već se godinama nalaze u državnim programima privremenog otkaza zbog nedostatka novih modela i slabe prodaje postojećih. Iako je FCA objavio novu strategiju, puna zaposlenost se predviđa tek za 2022. godinu.

“Vlasnici bi trebalo da investiraju u nove modele automobila koji garantuju budućnost za hiljade ljudi, umjesto da obogaćuju jednog čovjeka”, dodaju u sindikatu koji predstavlja dio radnika u fabrici u gradu Melfiju u južnoj Italiji.

U toj fabrici se proizvode razni modeli Fijata, ali i druge marke automobila koje se nalaze pod kapom FCA, poput terenaca Jeep, luksuznih Maseratija i sportskih automobila Alfa Romeo. Sama fabrika je prvobitno planirala sve radnike da vrati na posao do kraja ove godine, no taj je rok pomaknut u budućnost, nakon odgađanja investicija i lansiranja novih proizvoda.

Finansijski podaci pokazuju da Juventus posljednjih godina relativno dobro stoji. Uz godišnje prihode od oko 400 miliona eura, trošak igrača koji uključuje njihove godišnje plaće i amortizaciju troškova transfera kreće se oko stotinu miliona eura. Dolazak Ronalda bi tu brojku trebao povisiti za novih 85 miliona, ali u Juventusu računaju i na rast prihoda.

Procjenjuje se, recimo, da bi prihodi od sponzorstava i prodaje markirane robe mogli porasti za tridesetak odsto. U tim segmentima prihodi Juventusa se sada kreću oko nivoa od 75, odnosno dvadesetak miliona eura. Klub računa i s dodatnih desetak miliona eura od rasta prihoda od ulaznica, od kojih je u posljednjoj sezoni došlo 60 miliona eura, a nekoliko miliona više bi moglo stići i od televizijskih prava.