Džef Bezos učvrstio poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu

Podijeli

Osnivač Amazona, Džef Bezos je najbogatija osoba u modernoj istoriji.

Neto vrijednost njegovog bogatstva u ponedjeljak je dostigla rekordnih 150 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu, prenosi Forbes. To je oko 55 milijardi dolara više od suosnivača kompanije Microsoft Corp. Bila Gejtesa, drugog najbogatijeg svijeta na svijetu.

Bezos (54) je nadmašio i Gejtsove šanse prilagođene inflaciji. Psihološku granicu bogatstva vrijednog 100 milijardi dolara koje je Gejts nakratko dostigao 1999, na vrhuncu dot-com buma, vrijedi oko 149 milijardi u današnjim dolarima. To znači da je Bezos bogatiji od bilo kog drugog “najbogataša” na svijetu makar od 1982. godine, kada je Forbes počeo da se bavi rangiranjem bogatstva najbogatijih.

Bezos je prešao na novi nivo bogatstva u momentu kad se Amazon priprema za početak svoje 36-satne prodajne akcije, Prime Day, koji je krenuo s teškoćama zbog tehničkih problema na web i mobilnim platformama kompanije.

Bezosov boravak na nivou bogatstva iznad 150 milijardi dolara može biti kratkotrajan, piše Forbes, jer su akcije skliznule ispod 1,800 dolara u produženoj trgovini na berzi, nakon što je Netflix objavio razočaravajuće rezultate, obesrabrujući investitore u tehnološki sektor.

Neto vrijednost bogatstva Džefa Bezosa ove godine je porasla za 52 milijarde dolara, što je više od cijelog bogatstva predsjednika Alibaba Group Holdinga, Džeka Maa, najbogatije osobe u Aziji.

Ipak, Bezosovo bogatstvo je dalje ispod vrijednosti imovine koju posjeduje najbogatija dinastija, porodica Volton, koja stoji iza najvećeg trgovačkog lanca Walmart i čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 151,5 milijardi dolara.

Dok Bezos bilježi rekordno bogatstvo, nezadovoljstvo radnika Amazona i dalje traje. Prema pisanju londonskog Mirrora, zaposleni u Amazonu suočeni su s “nemogućim ciljevima koje moraju ispuniti” i “mjerenim pauzama za odlazak u toalet, a od premorenosti često spavaju stojeći ili po njih dolaze vozila hitne pomoći”.