Da li će čuveni Illy biti prodat za 1,6 milijardi dolara

Podijeli

Reagujući na medijske napise da su Nestle i JAB krenuli u preuzimanje čuvenog proizvođača kafe Illy iz Trsta, u nastavku ukrupnjavanja globalnog tržišta kafe, predsjednik Uprave tršćanskog  Andrea Ili potvrdio je kontakte sa pomenutim kompanija ali ne i o mogućoj kupoprodaji.

“Razgovaramo sa svim velikim kompanijama poput naše o sadašnjim i budućim izazovima na tržištu kao što su nelojalna konkurencija i uticaj klimatskih promjena na uzgoj kafe. No, svaka procjena o mogućnim korporativnim sporazumima Illyja s drugim kompanijama je bez utemeljenja”, poručio je Andrea Illy, piše Tportal.

Ugledni svjetski portali koji spekulišu o mogućoj prodaji Illyja pozivaju se na neslužbene izvore koji su u toku s događajima u tršćanskoj kompaniji, a prema kojima Nestle i JAB pokušavaju pokrenuti pregovore s vlasnicima Illyja.

“Porodica vlasnika za sada odbija svaki razgovor na temu prodaje Illyja”, tvrde izvori Bloomberga dobro upoznati sa zbivanjima u tršćanskoj fabrici kafe.

Bloomberg je dobio neslužbenu potvrdu iz JAB-a da kompanija namjerava nastaviti preuzimanja konkurenata na tržištu kafe, među kojima Illy zauzima značajno mjesto.

Raspolažu i informacijom da su vlasnici JAB-a, porodica Reimann, prikupili oko pet milijardi dolara kapitala za nove akvizicije, nakon što su u ranijim pohodima stavili pod kontrolu brendove poput Jacobsa i Stumptowna.

Ni akvizicijski apetiti Nestlea nijesu nepoznati. Švajcarska multinacionalka proljetos je sklopila aranžman sa Starbucksom vrijedan 7,2 milijarde dolara o prodaji Starbucksovih proizvoda u portfelj Nestlea. Prilikom objave velikog ugovora sa Starbucksom, predsjednik Uprave Nestlea, Mark Šnajder, najavio je dalje širenje Nestlea na tržištu kafe.

Polazište za mogući pohod Nestlea i JAB-a na Illy je pozicija tršćanske kompanije kao jednog od posljednjih velikih igrača na tržištu izvan terceta Nestle-JAB-Starbucks, koji kontroliše glavninu prodaje kafe na svijetu. Otuda Bloomberg prenosi procjenu Džona Koksa, analitičara konsultantske kuće Kepler Cheuvreux, da bi preuzimanje Illyja kupca koštalo 1,6 milijardi dolara.

Posljednje akvizicije na tržištu kafe daju uporišta Koksovoj procjeni. Bloomberg podsjeća da je JAB za preuzimanje lanca kafeterija s ponudom sendviča Pret A Manger platio, prema neslužbenim izvorima, dvije milijarde dolara.

Glasine o prodaji Illyja javljaju se u trenutku kada je porodica Illy najavila mogućnost objave javne ponude za prikupljanje kapitala potrebnog za razvoj kompanije, kao i mogućnost prodaje dijela biznisa kompanije koji se odnosi na čaj i čokoladu.