U Budvi manje stranih gostiju zbog pomjeranja festivala Sea Dance

Podijeli

Manji broj stranih turista u toku prošle sedmice uslovljen je premještanjem festivala Sea Dance za kraj avgusta smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Žarko Radulović Žarko Radulović
On za Pobjedu ističe da to neće uticati na konačan bilans i da će ova sezona biti bolja od prošle.

Turistički stručnjaci međutim smatraju da su saznanja o turističkom prometu nepotpuna i nepouzdana i da evidenciju treba poboljšati kako su to uradili Hrvati sa aplikacijom eVisitor koja je lako primjenjiva.

“Budva je cijelo vrijeme predsezone imala bolju posjetu nego prošle godine. Zadnjih dana ima pad od 12 odsto zato što svi zaboravaljaju da je prošle godine u ovo vrijeme bio Sea dance, a ove godine je pomjeren za kraj avgusta. Kroz to i bi mogao da tumačim taj trenutni pad, jer to je nešto oko 25.000 turista manje nego prošle godine”, naglašava Radulović.

Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve za Pobjedu kaže da je teško komentarisati posjetu turista jer izvori saznanja o turističkom prometu su nepotpuni i nepouzdani.

“Nemamo egzaktan informacioni i upravljački sistem u turizmu, kao što to imaju Hrvat. Prema Monstatu u Crnoj Gori u maju je bilo više od 87 odsto stranaca, ali samo u kolektivnom smještaju”, kaže Ratković.

A šta je razlog tome da nemamo kompletnu sliku turističkog prometa, on iskreno odgovara da ne zna.

“Možda ćemo znati u februaru kada se objave podaci o ukupnom turističkom prometu. Ali ni oni neće biti tačni, jer se ne obuhvata promet u sivoj zoni, koji, prema procjenama,organizovanije i brže i uz veću državnu podršku. Problem je što nemamo adekvatan destinacijski menadžment da bi mogli uspješno upravljati Crnom Gorom kao turističkom destinacijom”, kazao je Ratković.

Kako objašnjava potrebno je imati komparativnu analizu po marketing i ekonomskim indikatorima (prosječna popunjenost, prosječan prihod po sobi, prosječna cijena sobe, prosječna potrošnja po gostu, stopa bruto i neto dobitka, prosječne plate po zapošljenom…).

Ivo Županović, profesor na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i prodekan na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom kaže da je Hrvatska taj problem riješila sa eVisitorom.

“Navedeni sistem omogućava uvid u osnovne turističke informacije svih turističkih zajednica te oko 60.000 pružaoca usluga smještaja”, objašnjava Županović i napominje da je primjena ove aplikacije veoma jednostavna.

Kako je dodao, na bazi dostupnih podataka, moguće je analiziranje tržišnih tendencija kada su turisti u pitanju, po jednom ili više parametara kao što je broj dana na odmoru, lokacija, pol, godine života, država prebivališta i drugo.