U Crnoj Gori registrovana 74 električna automobila, ali još nema stanica za punjenje

Podijeli

Električna vozila, zbog činjenice da su ekološki prihvatljiva, u su svijetu prepoznata kao automobili budućnosti, a u Crnoj Gori do sada ih je registrovano 74, kazali su za CdM iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, infrastrukturu i javne stanice za njihovo punjenje nemamo, niti je to uređeno zakonom.

U odnosu na susjede, samo Bosna i Hercegovina ima manje registrovanih električnih automobila na cestama-svega 14. U Srbiji postoji 128, dok je Hrvatska u 2016. godini imala više od 800 registrovanih električnih automobila.

Na crnogorskim cestama ih je 74.

“Vozila su registrovana u Andrijevici-dva, Budvi-osam, Kolašinu-jedno, Kotoru-dva, Podgorici-10, Tivtu- 46, Herceg Novom-dva i Cetinju tri”, navode za CdM u MUP-u.

Za eco-fiendly vozila predviđene su i poreske olakšice.

“Za vozila na električni pogon, u postupku registracije, ne plaća se porez na upotrebu putničkih motornih vozila, koji se plaća godišnje prema radnoj zapremini motora, a za putnička vozila iznosi od 25 do 1.500 eura”, objasnili su za CdM iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, za one koji žele da voze električni automobil u Crnoj Gori problem predstavlja nedostatak javnih stanica za punjenje, kojih nema na teritoriji države.

Postoji šest stanica za punjenje u okviru hotela, a pojedini naplaćuju pet eura po satu punjenja.

Zato je za njihovo korišćenje neophodno izgraditi infrastrukturu, jer gotovo svi koji posjeduju takav automobil pune ga u svojoj garaži, punjačem koji dobiju uz vozilo.

Električni automobil jednim punjenjem, koje traje nekoliko sati, može preći od 200 do 300 kilometara u zavisnosti od uslova. Punjači koštaju od dvije do pet hiljada eura.

Veliki broj zemalja Evrope donio je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju dizel-vozila, a poreskom politikom i mnogobrojnim taksama, na primjer za ulazak u centar grada, podstiče svoje državljane da se riješe vozila koja su veliki zagađivači vazduha.

Istovremeno, sve vlade Evrope stimulišu kupovinu novih elektromobila i hibrida. Norveška u tome prednjači, pa je svako treće vozilo kupljeno u ovoj zemlji “ekološko”.

Stimulacije se kreću od pet hiljada do deset hiljada eura prilikom kupovine, a vlasnici elektrovozila su oslobođeni i plaćanja poreza, imaju besplatan parking i slične beneficije. Kod nas toga nema ni na papiru.

Da su električni automobili prava budućnost za Crnu Goru više puta je isticano. Prvo kada korišćenje električnih automobila zaživi u Crnoj Gori u Evropi će se već uveliko koristiti i cijene će biti mnogo niže za proizvodnju nego danas.

Drugo, energiju neophodnu za dopunjanje automobila Crna Gora može da samostalno stvara jer ima mnogo rijeka, na kojima mogu biti postavljene hidroelektrane. Tako Crna Gora može sebi priuštiti da bude energetski nezavisna, pa čak i da proizvodi električne automobile.