Otvorene četiri male pivare u godinu dana

Podijeli

Četiri male pivare otvorene su u proteklih godinu dana u Crnoj Gori, i to po jedna u Podgorici i Nikšiću i dvije u Herceg Novom.

Ove pivare se nalaze i u registru Uprave za bezbjednost hrane, piše Pobjeda.

Vlasnici pivara ističu da bi im poslovanje bilo umnogome lakše kada bi im se smanjila akciza koja se plaća na pivo proizvedeno u malim pivarama, jer kako kažu, sada vode neravnopravnu trku s velikim industrijskim proizvođačima piva.

Pivara Akademija piva u Podgorici otvorena je u novembru prošle godine, njen osnivač je danilovgradsko preduzeće Monteko.

Predstavnici ove pivare navode da su na ideju došli zbog toga što je proizvodnja lokalnih kraft piva trend koji se već dvije decenije ubrzano razvija i osvaja svjetsko tržište.

“Imajući to u vidu, želja nam je bila da lokalnom tržištu ponudimo nešto novo i probudimo svijest potrošača o domaćim brendovima. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, raduje nas činjenica da je bez obzira na pionirski poduhvat pivo jako dobro prihvaćeno. Ovo nam daje dodatni posticaj za dalju proizvodnju i eksperimentisanje s novim pivima”, kazali su Pobjedi iz ove pivare.

Akademija piva u ponudi ima pet standardnih piva, a do sada je ova pivara proizvela ukupno devet vrsta piva.

“Pivo prodajemo na cijeloj teritoriji Crne Gore i jako smo zadovoljni uslovima poslovanja na domaćem tržištu. Predstavnici ove pivare najavljuju i širenje proizvodnje. S obzirom na veličinu domaćeg tržišta i kupovnu moć, naši planovi se zasnivaju na izvozu koji očekujemo da krene već krajem ljeta”, navode iz Akademije piva.

U ovoj pivari smatraju da se problemi poslovanja malih pivara javljaju kao posljedica neravnopravne trke s velikim industrijskim proizvođačima.

“Jedan od naših prijedloga da se pomogne ovaj vid proizvodnje bi bio smanjivanje akcize, što je između ostalog i preporuka Evropske komisije kao i praksa u zemljama Evropske unije, s obzirom na kvalitet kraft piva u poređenju sa industrijskom konkurencijom. Finalno benefite ovakvog zakona bi najviše osjetili potrošači, jer bi tako cijena kraft piva bila konkurentnija na tržištu”, naglasili su iz Akademije piva.