Izbjegnut trgovinski rat: Tramp i Junker se dogovorili

Podijeli

Predsjednik SAD Donald Tramp i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker su u srijedu u Vašingtonu dogovorili smirivanje trgovinskih napetosti i krenuli u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini, javljaju svjetske agencije.

“Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, zaista veliki dan”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Evropske komisije.

“Odmah počinjemo pregovore, ali već znamo u kom smjeru idu”, dodao je Tramp.

Tramp je na konferenciji za medije s Junkerom rekao da su se u razgovorima dogovorili da zajednički rade u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

“Takođe ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, hemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar”, rekao je dodavši da će Evropa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog gasa (LNG) iz SAD.

Tramp je rekao da će razgovori “riješiti” i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminijum iz EU i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Evropa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Evrope, no Junker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

“Bio je to dobar i konstruktivan sastanak”, rekao je Junker.

Tramp je ranije zaprijetio da će uvesti carine od 25 odsto na uvoz automobila u SAD što bi teško pogodilo evropske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena, ali i japanske i južnokorejske kompanije.