Počela gradnja jugozapadne obilaznice u Podgorici

Podijeli

Izgradnjom Jugozapadne obilaznice, koja predstavlja vezu magistralnog puta Podgorica-Cetinje i magistralnog puta Podgorica-Petrovac, glavni grad će dobiti saobraćajni prsten i na taj način smanjiti gužve na gradskim saobraćajnicama.

Prije dva dana započeti su radovi na izgradnji Jugozapadne obilaznice u Kblizini kružnog toka kod Logističko-distributivnog centra Voli na putu ka podgoričkom aerodromu. Tokom prethodna dva dana obavljeno je ravnjanje terena ka Kombinatu aluminijuma, pišu Dnevne novine.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 15.668.356 eura, što je ujedno i jedan od najvrednijih saobraćajnih projekata na teritoriji Glavnog grada.

Podsjetimo, saobraćajno opterećenje na postojećim gradskim magistralama dostiglo je maksimum, te se nametnula potreba rekonstrukcije, odnosno proširenja, kao i izgradnja novih saobraćajnica, od kojih se kao prioritetna izdvaja saobraćajnica radnog naziva Jugozapadna obilaznica.

Obilaznica je dužine 3.621 metara, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine cca 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra.

Poprečni profil saobraćajnice definisan je sa dvije kolovozne trake od po sedam metara, razdjelnim ostrvom širine dva metra i obostranim pješačkim stazama širine po dva metra.

Dužina prve dionice, od raskrsnice sa Cetinjskim putem do mosta preko rijeke Morače, je 1.354,2 metra. Dužina druge dionice je 200,8 metara. Na ovoj dionici obilaznica prelazi mostom dužine 150 metara. Treća dionica, od mosta preko rijeke Morače do raskrsnice sa putem Podgorica-Petrovac, je duga 2.066 metara.

Za radove na izgradnji prve i treće dionice obilaznice potpisan je ugovor sa kompanijom “Bemax” d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova je 9.870.036 eura. Rok za izvođenje radova, koj i su zvanično počeli juče je 540 kalendarskih dana.

RTCG