On zna šta i kada treba kupiti: Bafet na dionicama zaradio 12 milijardi dolara

Podijeli

Berkshire Hathaway Inc, investicioni koncern u vlasništvu milijardera Vorena Bafeta, u subotu je objavio rast profita za drugi kvartal ove godine od čak 67 odsto, u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Razloge tome su, navodi se u izvještajima, bolji poslovni rezultati osiguravajućeg dijela biznisa, ali i novi računovodstveni propisi koji propisuju da se mora prokazati vrijednost dionica i drugih hartija od vrijednosti prema njihovoj trenutnoj vrijednosti, bez obzira na to što nije došlo do njihove prodaje po trenutnim cijenama, piše Jutarnji.

Ukupna neto dobit Bafetovog koncerna bila je u drugom kvartalu 12 milijardi dolara i bio je tri puta veći u odnosu na prošlu godinu, a predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je Berkshire Hathaway Inc po prvi put u devet godina imao gubitak, i to u iznosu od 1,1 milijardu dolara (prvenstveno zbog novih računovodstvenih pravila koji imaju veliki uticaj na prikazivanje vrijednosti imovine koncerna koji u hartijama od vrijednosti ima 180 milijardi dolara).

Čisti operativni rezultat koncerna za drugo tromjesečje, kada se ne bi primijenili novi računovodstveni standardi izvještavanja, bio bi 6,9 milijardi dolara dobiti, što je za 67 odsto više u odnosu na isti period 2017.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su 62,2 milijarde dolara i bili su devet odsto veći u odnosu na isto tromjesečje 2017.

Bafetov koncern „na računu“ ima 111 milijardi dolara keša, pa dioničari kompanije “pritiskaju“ „proroka iz Omahe“ da iskoristi svoje pravo da može odlučiti o tome da Berkshire Hathaway Inc otkupi svoje dionice, kako bi dioničari dobili dio tog novca u svoj posjed, ali Bafet za sada ne koristi tu opciju.

Zanimljivo je i da je dionica BHI do kraja jula ostvarila rast od 2,4 posto, dok je Standard & Poor’s 500 indeks rastao po stopi od 6,2 posto.