Ko je Bashkim Ulaj: Albanski milioner finansira novi ski centar kod Kolašina

Podijeli

Albanski i crnogorski biznismeni Bashkim Ulaj i Zoran Bećirović postaće zakupci 272 hiljade kvadrata zemljišta kod budućeg skijališta Kolašin 1600, na 90 godina , s pravom da na njemu grade hotel, turističko naselje i vile i apartmane za prodaju, predviđeno je ugovorom koji je crnogorska vlada usvojila krajem jula.

Konzorcijum Ulaja i Bećirovića bio je jedini ponuđač za zakup atraktivnog zemljišta. Nosioci konzorcijuma su Ulajeva kompanija Gener2 iz Tirane i Ski resort Kolašin 1600 iz Kolašina u kojem 85 odsto vlasništva kontroliše kiparski Caldero, povezan s Bećirovićem.

Ulaj je, prema saznanjima Vijesti, većinski vlasnik u konzorcijumu i ulaže novac, a Skijalište 1450 manjinski vlasnik na osnovu “ideje i omogućavanja posla”.

Državni budžet će od tog posla dobiti 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 odsto od neto dobiti investitora.

To je godišnje 27.000 eura od zakupa i 1.000 eura od svakog miliona kojeg zarade dva preduzetnika.

Albanski mediji bogatstvo Ulaja procjenjuju na 350 miliona eura i po tome je 20. najbogatiji Albanac.

Njegova kompanija Gener2 bavi se građevinarstvom, energetikom, telekomunikacijama i turizmom, a sa CNN-om u Albaniji osniva televiziju A2.

Ulaj se širi i u zemljama regiona, pa je u Hrvatskoj osnovao kompaniju Abau koja gradi luksuzni hotel u Praškoj ulici u centru Zagreba.

Investitor će platiti odmah zakup za deset godina, odnosno 272.000 eura, a u roku od četiri godine uložiće 12,8 milijuna eura u hotel i naselje apartmana i vila u prvoj fazi projekta Klaster 1.

Njemu će biti omogućeno da proda izgrađene nekretnine na državnom zemljištu, uz obavezu da kupac za zemljište plati državi.

Crna Gora već ulaže devet miliona eura u skijalište, a gradi i infrastrukturu do budućeg naselja.