PKB na prodaju, početna cijena 104,5 miliona eura

Podijeli

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata “Beograd” (PKB), sa početnom cijenom od 104,5 miliona eura.

Rok za prijavu ističe 10. septembra ove godine, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda, prenosi Tanjug.

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a, objavljenom u današnjoj “Politici”, navodi se još jedan uslov – da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini.

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.

Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih djelova i stado.

Procijenjena vrijedost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona eura, udjela od 29 odsto kapiala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 eura, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 eura.

Procijenjena vrijednost stada je 17,3 miliona eura, ali taj iznos nije ušao u početnu cijenu. Cijena stada biće utvrđena prema propisu neposredno prije uvođenja kupca u posjed i iznosiće 100 odsto procijenjene vrijednosti stada na dan popisa.