wizz air, ryanair

Kako Aerodromi CG privlače jeftine avioprevoznike: Besplatni prihvat aviona za rast turizma

Podijeli

Posljednjih godina raste broj linija tzv. niskobudžetnih avikompanija (low cost) koje otvaraju linije prema Podgorici i Tivtu, a po broju letova prednjače irski RyanAir i mađarski Wizz Air.

Avionima tih kompanija, tako, iz Podgorice možete letjeti za neke evropske prijestonice za svega 20-ak eura u jednom pravcu a da bi takve cijene uopšte bile moguće, potrebno je smanjenje aerodromskih troškova za njih.

Tako Aerodromi Crne Gore, kako bi državu kao turističku destinaciju približili što većem broju potencijalnih turista, odobravaju velike popuste na aerodromske usluge.

Prema saznanjima portala Investitor, kao poseban stimulans svakoj novoj kompaniji koja izrazi želju da otvori avioliniju prema Crnoj Gori, Aerodromi Crne Gore odobri popust od 100 odsto na usluge handlinga, odnosno prihvata aviona u prvoj godini održavanja linije. To praktično znači da aviokompanija nema nikakav trošak za slijetanje i opsluživanje aviona na aerodromu.ž

Druge godine poslovanja, popust na handling iznosi 75 odsto a treće 50 odsto.

“Sama kompanija od lowcostera generalno nema nikakvu zaradu, ali su zato koristi za crnogorski turizam, pa i građane Crne Gore koji mogu jeftino putovati u inostranstvo, višestruke”, kazali su portalu Investitor iz Aerodroma Crne Gore.

Kako funkcionišu niskotarifne aviokompanije, možete čitati u posebnoj vijesti “Investitora”.

Oktobar je idealan za low-cost putovanja: Povratna karta do Berlina, Milana ili Budimpešte 40 eura