Kako je Airbnb od najma dušeka za 10 dolara postao kompanija vrijedna 30 milijardi dolara

Podijeli

U poslovanje su krenuli s idejom da unaprijede i olakšaju iznajmljivanje smještaja, a danas, deset godina kasnije, Airbnb-ovo poslovno carstvo vrijedi preko 30 milijardi dolara.

Iako slove kao jedna od najvećih internet stranica posrednika za najam smještaja, njihov poslovni put nije bilo lagan, piše Digital Trends, prenosi Jutarnji.

Prije tačno deset godina, odnosno 2008. godine dvojica cimera, te osnivača Airbnb-a, Brian Chesky i Joe Gabbia nijesu bili u mogućnosti da plaćaju stanarinu za tadašnji apartman, pa su došli na ideju da svoj dušek na naduvavanje daju u najam za 10 dolara.

Iako je sama inicijativa proizašla iz potrebe za dodatnim prihodom, s vremenom su uvidjeli kako bi takav način iznajmljivanja mogao uvelike pomoći većini ljudi koji su se našli u istim finansijskim problemima kao i oni.

Tako je u avgustu 2008. zaživjela ideja o AirBad & Breakfast stranici. U samim počecima, njegovi osnivači muku su mučili s ‘lansiranjem’ stranice koja je tri puta doživjela propast, ali i investitorima.

Kako bi zaradili svoj početni kapital, Chesky i Gabbia odvažili su se na mini poslovni poduhvat, pa su za vrijeme američkih predsjedničkim izborima 2008. prodavali “Obama O’s” i “Cap’n McCains” posudice sa žitaricama.

Tako su u dva mjeseca zaradili svoj prvi kapital od 30.000 dolara, nakon čega je uslijedilo i prvo ulaganje od strane Paula Grahama, engleskog investitora koji je već u samom startu prepoznao potencijal njihove ideje.

Sljedeća, 2009. godina bila je glavna prekretnica tada mlade kompanije, a njihovo preimenovanje u Airbnb pokazao se kao pravi poslovni pogodak.

Nakon toga ovaj start-up rastao je iz godine u godinu rapidnom brzinom, a u proljeće 2014. bilježili su 10 miliona korisnika koji su putem njihove stranice rezervisali smještaj i 550.000 oglašenih smještaja diljem svijeta, dok se 2016. ta brojka popela na 80 miliona.

Danas ovaj posrednik za najam smještaja broji 164 miliona korisnika koji putem njih rezervišu svoje mjesto za odmor, a posluju u više od 81.000 gradova u 191 državi svijeta.