Žene u finansijskoj industriji teže napreduju na više pozicije

Podijeli

Globalni izvještaj konsultantske kuće PwC pokazuje da sektor finansijskih usluga zaostaje za ostalim sektorima kada je riječ o podršci napredovanja žena na više pozicije.

U izvještaju je utvrđeno da 54 odsto žena koje rade u sektoru finansijskih usluga smatra da je njihova kategorija različitosti prepreka napretku karijere u njihovim organizacijama, u poređenju s 45 odsto žena u drugim sektorima.

Gotovo polovina (43 odsto) žena koje rade u sektoru finansijskih usluga širom svijeta bile su žrtve neprikladnog izražavanja, uvreda i maltretiranja, u odnosu na prosjek od 34 odsto u drugim sektorima, prenosi Tportal.

Izvještaj takođe izražava zabrinutost zbog uticaja kancelarijskih politika namijenjenih podršci zaposlenim majkama. Gotovo 60 odsto majki u sektoru finansijskih usluga smatra da se njih niko ne sjeti kada je u pitanju napredovanje u karijeri nakon povratka na radno mjesto.

Više od polovine njih smatra da, iako na njihovom radnom mjestu postoje politike poput fleksibilnog radnog vremena, one u praksi nijesu dostupne (52 odsto) ili bi imale negativne posljedice kad bi bile korišćene (51 odsto).

U sklopu istraživanja “Seeing Is Believing: clearing the barriers to women’s progress in financial services” na globalnom nivou je intervjuisano 290 žena u dobi od 28 do 40 godina koje rade u sektoru finansijskih usluga.

Ovaj uzorak iz sektora finansijskih usluga dio je globalnog istraživanja koje je obuhvatilo 3.627 žena zaposlenih u svim sektorima.