FBI upozorila banke: Hakeri spremaju napade na bankomate

Podijeli

FBI je upozorio finansijske institucije da njihovi bankomati mogu biti meta pokušaja hakovanja.

Prijetnju je u nedjelju objavio popularni blog Krebs On Security, kojeg vodi novinar Brajan Krebs.

Krebs je izvijestio da je shema poznata kao “bankovna isplata”, što znači da napadači mogu hakovati bankovni ili procesor platnih kartica i koristiti ukradene informacije kako bi povlačili velike iznose novca putem bankomata širom svijeta, prenosi CNN.

U njegovom tekstu se navodi da je FBI bankama prošlog petka zbog toga poslao povjerljivo upozorenje.

FBI nije posebno komentarisao upozorenje na potencijalne napade.

U saopštenju dostavljenom CNN-u, portparolka FBI je rekao da “u postupku unapređenja javno-privatnog partnerstva, FBI rutinski savjetuje privatnu industriju o raznim pokazateljima cyber-opasnosti koji se primijete prilikom redovnih istraga”.

“Ovi se podaci pružaju da bi se administratorima sistema dalo vrijeme za zaštitu od postupaka cyber kriminalaca”, kazala je portparolka FBI.

CNN je ovim povodom kontaktirao dvije glavne banke, Wells Fargo (WFC) i JPMorgan Chase (JPM), ali su obje odbile da komentarišu upozorenje FBI.

Krebs je podsjetio na slične “neograničene operacije” od ranije, uključujući i hakersku shemu u kojoj je više od 2 miliona dolara ukradeno iz banke Virginia 2016. i 2017. godine.

Posljednje upozorenje FBI, pod nazivom “Obavještenje privatnoj industriji”, poslato je u uskoj grupi stručnjaka za IT bezbjednost i administratorima sistema u finansijskim kompanijama koje su imale osjetljive softvere.

Iako FBI često šalje ovakva upozorenja, kao što je to bio slučaj kada su korisnike interneta upozorili da ponovo pokrenu određene internet usmjerivače nakon napada zlonamjernog softvera, nije bilo više detalja o hakerskoj shemi koja sada prijeti bankama, odnosno, njihovim klijentima.

Investitor.me