Direktor Financial Timesa vraća više od 500.000 funti povišice zbog žalbe novinara

Podijeli

Izvršni direktor Financial Timesa, Džon Riding vratiće više od 500.000 funti (skoro 600.000 eura) povišice nakon što su se novinari požalili na njegovu apsurdno visoku platu, piše BBC.

Naime, novinar StIv Bird iz Nacionalnog sindikata novinara pisao je zaposlenima Financial Timesa i požalio se na godišnju platu njihovog direktora od 2,6 miliona funti. Ridding je prilično visoki iznos objasnio odlukom vlasnika novina.

“Plate određuje Financial Timesov japanski vlasnik Nikkei i to prema rezultatima zaposlenih. No, priznajem da je riječ o ‘neprirodnom’ rastu playe koji je ‘prirodno’ zabrinuo druge radnike”, rekao je Riding koji je odlučio da ukupan iznos svoje povišice od 510.000 funti (prije oporezivanja) reinvestira u Financial Times.

Glavni dio tog novca, kako izvještava BBC a prenosi Jutarnji, biće usmjeren u fond za razvoj vezan uz razlike u platama između žena i muškaraca.

Ipak, iako pozdravlja Ridingov potez, sindikat nije u potpunosti zadovoljan njime. Tačnije, novinari zahtijevaju da se otkrije plata svakog od članova Uprave kompanije.

Taj zahtjev i ne iznenađuje previše budući da se javnost već digla na noge zbog prošlogodišnjeg rasta plate izvršnih direktora kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu od 11 odsto.

Tako je plata izvršnog direktora Financial Timesa u 2016. iznosila oko 1,6 miliona funti, dok je nakon prodaje tih novina japanskom Nikkei-u, Riding počeo zarađivati milion funti više.