Legendarni košarkaš sa 6 miliona dolara zaradio 200 miliona samo jednim ulaganjem

Podijeli

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena Kobe Brajant odlično se snalazi i na poslovnom terenu. U manje od četiri i po godine, njegova investicija u Body Armor, kompaniju za energetska pića za sportiste višestruko mu se isplatila.

Procjenjuje se da je tokom godina uložio šest milijuna dolara, a njegov udio sad vrijedi čak 200 miliona dolara, prenosi Jutarnji list.

Coca-Cola je u utorak da je kupila manjinski udio u Body Armoru. Bryant drži oko 10 odsto dionica kompanije u koju je ušao, piše američki ESPN u martu 2014. godine.

Prema navodima tog sportskog medija, Bryant je nakon dolaska Coca-Cole četvrti dioničar Body Armora, iza suosnivača Mikea Repola, Coca–Cole i Dr Pepper Snapplea.

Američki analitičari nedavno su Body Armor nazvali ‘najgorom noćnom morom’ za Coca-Colu i Pepsi, koji dominiraju tržištem sportskih napitaka vrijednim više od milijardu dolara.

Procjenjuju da je prodaja Body Armora eksplodirala 90 odsto u proteklih godinu, dana na 288 miliona dolara. Time je napravila revoluciju na stagnirajućem američkom tržištu sportskih napitaka. Tajna uspjeha je u fokusiranju na potrošače koji traže zdravije alternative izotoničnim napicima.

ESPN piše kako desetak sportskih zvijezda ima manje udijele u Body Armoru, a među njima su navodno košarkaš James Harden, golfer Dustin Johnson i igrač američkog fudbala Andrew Luck.

Inače, suosnivaču Body Armora Mikeu Repoli ovo je drugi put da je uspio privući interes Coca–Cole. Prije 11 godina prodao im je udio u kompaniji Glacéau, punionici funkcionalnih voda.

Prema pisanju ESPN-a, Bryantov povrat na investiciju u Body Armoru je najunosniji poslovni potez nekog sportiste u poslovnom svijetu u posljednjih nekoliko godina.

Trenutno najveća NBA zvijezda LeBron James zaradio je prije četiri godine 30 miliona dolara kad je Apple kupio proizvođača slušalica i zvučnika Beats by Dre, u kojem je košarkaš imao manji udio.

James je pogodio i s investicijom u lanac pizzerija Blaze. Uložio je s još jednim partnerom 2012. manje od milion dolara, a njihove dionice danas vrijede oko 40 miliona dolara.