Meso u Crnoj Gori skuplje nego u Bugarskoj i Poljskoj, jeftinije nego na Kosovu i Hrvatskoj

Podijeli

Prema posljednjim istraživanjima evropskog statističkog zavoda Eurostat o cijenama mesa u Evropi u prošloj godini, Crna Gora je po skupoći tog proizvoda ispred većine zemalja regiona, osim Kosova i Hrvatske.

Meso u Crnoj Gori, po Eurostatu, sa 67,3 odsto prosječne cijene u EU, neznatno je skuplje nego u BiH (67 odsto), Srbiji (64%), Makedoniji (57,6%) i Albaniji, koja je sa 55 odsto cijene u EU ujedno i najjeftinija u Evropi.

Jeftinije meso nego u Crnoj Gori kupuju i građani i više zemalja EU, poput Litvanije (66,7%), Rumunije (59,2%), Bugarske (58,2%) i Poljske (56,7%).

Cijene mesa na Kosovu iznose 68,7 odsto prosjeka EU a u Hrvatskoj 82,1 odsto. U Sloveniji taj iznos je trocifren i iznosi 100,7 odsto EU prosjeka.

Zanimljivo je da u analizi Eurostata nijesu iskazane cijene mesa po zemljama, već samo njihov odnos prema prosječnoj cijeni na nivou EU, u procentima.

Meso u EU je najskuplje u Luksemburgu, u kojem prosječna cijena te životne namirnice za čak 41,1 odsto prelazi prosjek Unije. Van EU, najskuplje je u Švajcarskoj (242,7%), Islandu (171,6%) i Norveškoj (152,5%).

Cijene mesa više od prosjeka Unije su i u više zemalja EU: Austriji, Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Finskoj, Holandiji, Italiji i Irskoj.

Cijene svih proizvoda, pa i mesa, ne treba, međutim, uzimati izdvojeno ako hoćemo da vidimo gdje su realno visoke ili niske, jer unutar EU-a postoje velike razlike u platama i kupovnoj moći.

Životni standard u Crnoj Gori je neuporedivo niži od onoga u Njemačkoj, Luksemburgu ili Švedskoj, tako da je njihovim građanima “lakše” kupiti kilogram mesa nego nama, uprkos značajno višim cijenama.