Operacija PIO: Pokušaj spasavanja penzionog sistema

Podijeli

Nacrt zakona o PIO je pokušaj resornog ministarstva da koliko-toliko očuva upitnu održivost postojećeg penzijskog sistema međugeneracijske solidarnosti.

Sindikati se protive izmjenama zakona mahom zbog statusa benificiranog staža, a za danas je zakazan protest radničke organizacije ZIKS-a i možda dijela vatrogasaca.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja predstavilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čiji je glavni cilj, kako su jasno objasnili zakonopisci, sprječavanje ranijeg napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja.

Od 2021.godine za sve isti uslovi penzionisanja: U obrazloženju Nacrta zakona koji se nalazi na javnoj raspravi do 15. septembra, predlaže se postepeno ukidanje posebnih uslova penzionisanja do 31.12. 2020. godine, nakon čega će svi ostvarivati pravo na penziju po opštim uslovima koji važi za sve osiguranike.

Na taj način će se na udaru ovog praktično novog zakona naći uglavnom pripadnici bezbjednosnog sektora – policije, vojske, ANB-a, zatvorske policije, službenika zaštite, vatrogasaca… koji su po pravilu bili penzionisani i 15 godina ranije nego ostali činovnici. Često i u najboljim godinama života, pa su na taj način bezbjednosne službe ostajale bez najboljih operativaca.

Opširnije na Portalu Analitika