Facebook ugasio više od 600.000 lažnih profila i stranica zbog neistinitih vijesti

Podijeli

Društvena mreža Facebook objavila je da je prekinula velike operacije manipulisanja pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

“Danas smo uklonili više stranica, grupa i profila koji su koordinirano vodili kampanje koje su lažno optuživale određene ljude i dovele do promjene mišljenja o njima na osnovu lažnih informacija”, objavili su iz kompanije, prenosi Hina.

“Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identifikovali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima”, ističe na svom blogu Facebook, kojem se snažno prebacivalo, posebno nakon izborne kampanje 2016. u SAD-u, da nije učinio dovoljno u borbi protiv tog tipa zlopotrebe.

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali uticati na izbore koji su Donalda Trampa doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe.

Rusko uplitanje

Kako se bliže parlamentarni izbori u novembru u SAD-u, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele.

“Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku”, istakla je društvena mreža ističući opseg zadatka.

“To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim financijskim sredstvima.”

Predsjednik komesarijata za obavješćivanje u Senat, Ričard Bur pozvao je na jedinstvo. Po njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je “cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani faktor koji razvija te sposobnosti te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da kompanije, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno”.

Facebook je takođe priznao da se ne može sam nositi s tim problemom te naveo kako je sarađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama.