Nova kineska investicija u regionu: U Zrenjaninu grade fabriku guma vrijednu 870 miliona eura

Podijeli

Kineska fabrika guma Shandong Linglong Tyre obavijestila je šangajsku berzu da planira investiciju od 870 miliona eura u Srbiji.

Odbor direktora Shandong Linglonga, kako je saopšteno berzi, odobrio je predlog izgradnje fabrike u slobodnoj zoni u Zrenjaninu koja bi u punom kapacitetu proradila 2025. godine.

Dogodine bi, prema istoe izvoru, Shandong Linglong počeo s izgradnjom fabrike u Zrenjaninu, koja bi se odvijala u tri faze. Plan je da zrenjaninski pogon na tržište godišnje plasira trinaest m
13,6 miliona automobilskih guma.

Izbor kineske korporacije na Zrenjanin pao je, prema opštoj ocjeni, zbog niskih troškova projektovanja, gradnje, rada i poslovanja u Srbiji. Uz to, spomenuta slobodna zona, među ostalim, nudi investitorima oslobađanje od PDV-a na potrošnju struje i plina, poreza na dobit kao i bescarinski uvoz opreme i usluga, prenosi Jutarnji list.

Niz poslovnih poduhvata

Najava investicije u fabriku guma nadovezuje se na više velikih kineskih poslovnih pothvata u susjednoj državi poput izgradnje mosta Borča-Zemun (cijena izgradnje 300 miliona dolara), preuzimanja željezare u Smederevu (50 miliona dolara) i izgradnje tri dionice brze ceste od Beograda prema jugu Srbije.

Iduća velika kineska investicija, prema procjeni medija u Srbiji, mogla bi biti dokapitalizacija rudnika u Boru, za što je tamošnja Vlada nedavno raspisala tender.

Shandong Linglong, prema službenim podacima kompanije, spada s godišnjim prihodom od milijardu i 500 mililna dolara te s 12.000 zaposlenih, među deset najvećih proizvođača guma u svijetu. U Evropi trenutno imaju samo predstavništva za testiranja guma, a osim u pet fabrika u Kini, proizvodnju su organizovali i na Tajlandu.

Posluju u 180 država

Kineska korporacija gume prodaje u 180 zemalja svijeta i ima status originalnog dobavljača za automobilske industrije poput Forda, Hyundaija, Fiata i Volkswagena.

Dalji prodor pokušaće načiniti, ixmeđu ostalog, i kroz proljetos ugovoreno sponzorstvo italijanskom fudbalskom ponosu Juventusu. Od ranije su već prisutni u vrhunskom evropskom fudbalu kao sponzori njemačkog Wolfsburga.

Prije odbora direktora Shandong Linglonga izgradnju fabrikr u Zrenjaninu odobrile su nadležne kineske državne institucije. Između ostalih, odobrenje su dali i Ministarstvo trgovine kao i Komisija za razvoj i reforme.