Noveljić: Odlazak Italijana iz EPCG je dobro ispregovaran posao

Podijeli

Teza da je isplata dividende iz akumulirane dobiti Elektroprivrede “čašćavanje Italijana”, kako se moglo čuti na skupštini akcionara, je u potpunosti neutemeljena, izjavio je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u intervjuu Pobjedi.

“U ovom slučaju matematika je jasna italijanska kompanija A2A je kupila akcije 2009. godine u vrijednosti 436 miliona eura. Sa druge strane, put opcija, odnosno izlazak italijanskih partnera je dogovoren za 250 miliona. Njihov ugovoreni ubrzani izlazak iz vlasničke strukture EPCG, čak ako uračunamo i isplatu dividende, neće preći 244 miliona eura. Dakle, radi se o dobro ispregovaranom poslu, a ne nikakvom čašćavanju”, ocijenio je Noveljić.

Podsjetio je da je skupština akcionara EPCG prije dva dana donijela odluku o isplati dividende iz akumulirane dobiti u bruto iznosu od 55 miliona eura.

“Dividenda će biti isplaćena državi, tj. budžetu Crne Gore u neto vrijednosti od 35,3 miliona eura, a A2A 14,3 miliona eura”, naglasio je Noveljić.

Odgovarajući na pitanje da lije trebalo da država isplati partnere iz Italije, a ne EPCG Noveljić je istakao da treba razmisliti šta je alternativa i da li je trebalo da država zaduži građane za ovu isplatu.

“Potpuno je logično da ovu isplatu izvrši EPCG iz svojih sredstava, imajući u vidu i finansijsko stanje i rezultate naše kompanije”, smatra on.

Prema njegovim riječima predviđena isplata neće ugroziti investicioni ciklus jer im dodatni optimizam daju i rezultati u prvoj polovini 2018. godine, u kojoj su zabilježili neto dobit od oko 43 miliona eura.

“Dakle, nema bojazni jer nam sve poslovne performanse govore da ćemo realizovati planirani, ambiciozni investicioni ciklus”, tvrdi on.