NIKE, Adidas, IKEA… Kako su nastala i šta znače imena najvećih brendova

Podijeli

Nazivi pojedinih kompanija vrlo su neobični, a toliko smo se navikli na njih da to ni ne primjećujemo. Sa imenima popularnih brendova susrijećemo se na svakom koraku, a da li ste se nekad zapitali kako su nastala?

Popularna nemačka marka sportske odjeće i obuće “Adidas” ime je dobila zahvaljujući osnivaču kompanije Adolfu Dasleru, koga su prijatelji zvali Adi. Spajanjem nadimka i prva tri slova prezimena, nastao je Adidas. Postoji i druga verzija, možda popularnija zbog atraktivnosti, a to je da Adidas predstavlja prva slova fraze All Day I Dream About Sport (Cijeli dan sanjam o sportu), ali to je ipak samo “urbana legenda”.

Nike je ime grčke boginje pobjede, a popularni znak te kompanije simbolizuje njen let.

Američka softverska kompanija “Adobe” nosi ime potoka koji teče iza kuće suosnivača te kompanije Džona Varnoka, dok je ime kompanije IBM (International Business Machines) nastalo kada je Tom Votson odlučio da stekne prednost nad svojim bivšim poslodavcima koji su prodavali proizvode samo na nacionalnom nivou.

IKEA nosi naziv koji je kombinacija prvih slova imena i prezimena osnivača Ingvara Kamprada, prvih slova imanja i sela u kojem je odrastao – Elmtarid i Agunarid.

“Lego” je kombinacija danskih riječi “leg godt”, što znači “igraj dobro”. Lego, takođe, na latinskom znači “sastavljam”, iako iz te kompanije poručuju da je reč o slučajnosti.

Popularno gazirano Coca Cola ime je dobilo po sastojcima koji se koriste za proizvodnju, a riječ je o kombinaciji lišća koke i orašastih proizvoda koji piću daju ukus.

Kompanija “Pepsi” svoj naziv duguje probavnom enzimu pepsinu.

Poznato je da Volkswagen pravi narodne automobile u Njemačkoj, a ime te kompanije u prevodu i doslovno znači: narodni auto.

Pune 53 godine prije nego što će dobiti ime Reebok, kompanija je radila pod imenom J.W. Foster and Sons. A onda je jedan od nasljednika osnivača pronašao južnoafrički rječnik koji je dobio kao nagradu za pobjedu u trci kada je bio dječak. Za oko mu je zapala (i vjerovatno podsjetila na nešto važno u njegovom životu) riječ “reebok”, što je bila južnoafrička verzija riječi “rhebok” – vrsta antilope koja živi na tamošnjim prostorima.

Prvobitno nazvana “Echo Bay Technology Group”, kompanija je pokušala da kupi domen za sebe, ali je echobay.com bio zauzet. S druge strane, eBay.com nije, pa su zahvaljujući njemu odlučili da skrate ime.

Svi znamo za sportski brend neibičnog naziva Asics. Kompanija je osnovana 1949. godine i njen prvobitan naziv bio je Onitsuka Co. Ltd. Nazvana po osnivaču Onitsuka Shokai. Tek mnogo godina kasnije ova kompanija dobila je naziv po kome je poznata u svijetu- „ASICS“. To je zapravo skraćenica latinske izreke “Anima Sana in Corpore Sano” – ASICS i izražava antički ideal zdravog duha u zdravom tijelu.