Budvanska rivijera se pakuje za privatizaciju

Podijeli

Tender za privatizaciju „Budvanske rivijere“ mogao bi biti raspisan uskoro, ali je potrebno da se potpuno završi program odnosno izvještaj o restrukturiranju, poruka je zvaničnog izvještaja Savjeta za privatizacija za prvih pola godine.

U dokumentu se navodi da je Komisija za privatizaciju konstatovala da još uvijek nijesu stvoreni uslovi za objavu tendera odnosno prodaju akcija nakon restrukturiranja.

„Prije donošenja odluke o obajvi tendera, potrebno je da bude završen program/elaborat o restrukturiranju privrednog društva, koji zatim treba da bude usvojen od strane nadležnih organa društva a potom upućen Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte na saglasnost. Nakon što Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte dostavi saglasnost na program/eleborat o restrukturiranju i definiše model privatizacije, steći će se uslovi za početak aktivnosti na privatizaciji ovog društva“, piše u ovom dokumentu koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

Takođe, neophodno je i da nakon što se usvoji program/elaborat o restrukturiranju privrednog društva, Centralna depozitarna agencija (CDA) dostavi saglasnost na vlasničku strukturu društva.

Dalje se navodi da je Komisija za privatizaciju je otpočela aktivnosti u vezi stvaranja uslova za objavu tendera tj.obratila se resornom ministarstvu – Ministarstvu turizma i održivog razvoja i zahtijevala informaciju o aktivnostima koje je HG “Budvanska rivijera” AD Budva sprovela u cilju izrade programa/elaborata o restrukturiranju kako bi se mogle planirati dalje aktivnosti.

„U odgovoru Ministarstva turizma i održivog razvoja se navodi da je, prema informacijama dobijenim od strane Uprave HG “Budvanska rivijera” AD, završen Izvještaj o procjeni imovine, obaveza i kapitala na dan 30.09.2017. godine sa ažuriranim vrijednostima na 31.12.2017.godine. Očekuje se da na usvojeni tekst Izvještaja, eksterni revizor, KPMG d.o.o. dostavi svoje komentare i sugestije, nakon čega će Odbor direktora sazvati elektronsku sjednicu na kojoj bi se usvojio konačan tekst Izvještaja.Takođe, planirano je da Odbor direktora HG “Budvanska rivijera”AD donese i Odluku o sazivanju vanredne sjednice Skupštine društva, u cilju razmatranja i usvajanja nove procjene imovine, obaveza i kapitala,nakon čega bi se pristupilo knjiženju iste“, piše u dokumentu, čije detalje prenosi Portal Analitika.

U međuvremenu, društvo je u skladu sa novim Izvještajem o procjeni, u saradnji sa Ernest& Young d.o.o Podgorica sprovelo aktivnosti, oko koncipiranja i ažuriranja Elaborata o restrukturiranju imovine HG Budvanska rivijera koji je usvojen 2015.godine.

„Ponuda za izradu Izvještaja o restrukturiranju, biće razmatrana na sjednici Odbora direktora čije održavanje planirano za prošli mjesec. Nakon usvajanja navedenih dokumenata, Komisija za privatizaciju će u skladu sa Odlukom o Planu privatizacije za 2018.godinu, nastaviti sa aktivnostima na stvaranju uslova za što skoriju objavu tendera“, zaključuje se u Izvještaju Savjeta.