Kako otkriti prati li vas neko online

Podijeli

Želite znati ko vas sve prati? Evo nekoliko web lokacija i dodataka za web browsere koji će vam u tome pomoći, piše tportal.

Panopticlick analizira trenutne postavke vašeg web browsera, uključujući dodatke i proširenja, kako bi koliko trakera vas prati. Projekat fondacije Electronic Frontier ide i korak dalje: ukazaće vam na opcije u postavkama koje vaš web browser čine uočljivijim.

Am I Unique? je alat za analizu trakera fokusiran na jedinstveni digitalni otisak vašeg web browsera. Uzeće otisak i dodati ga u svoju bazu podataka i dodati internet kolačić (cookie) u vaš sistem. Možete se vratiti na ovu web lokaciju za nekoliko sedmica kako biste otkrili da li je vaš web browser postao manje ili više jedinstven. Što manje – to bolje.

Otvorite web lokaciju i kliknite na dugme View My Browser Fingerprint. Pričekajte dok analiza završi pa provjerite rezultate. Ako taj postupak želite ponavljati periodično, otvorite tab My timeline u meniju u stupcu lijevo. Preuzmite dodatak za svoj web broswer (Chrome, Firefox) i provjerite povremeno šta se promijenilo.

Disconnect je proširenje za web browser koje blokira više od dvije hiljade pojedinačnih trakera koji vas prate po webu. zbog toga, tvrde u Disconnectu, web lokacije se učitavaju i do 27 odsto brže. Možete i odabrati koje ćete trakere koristiti, a koje ne.

Lightbeam je vizuelno pomagalo koje prikazuje mrežu trakera između pojedinačnih web lokacija koje posjećujete. Na žalost, dostupno je samo za Firefox.

Kako koristiti Lightbeam? Otvorite stranicu posvećenu Lightbeamu i dodajte ga u svoj web browser. Otvorite proširenje klikom na sličicu Lightbeam u gornjem desnom uglu web browsera. Dočekaće vas prazan grafikon kojeg ćete početi popunjavati čim posjetite neku web lokaciju. Svaka od njih biće prikazano zasebnom sličicom i povezanim trakerima.

Trackography je interaktivni vodič kroz trakere, djelo kolektiva Tactical Technology, kojeg možete upotrijebiti kako bi provjerili koje vas kompanije prate, u kojim su državama njihovi web serveri i druga infrastruktura, informacije o tome što rade s vašim podacima…

Kako koristiti Trackography? Otvorite web lokaciju. Odaberite državu pa zatim medijsko web odredište s kojim želite da se povežete. Dobićete prikaz putanje kojom se vaši podaci kreću, piše tportal.