“Koristim WC kad god hoću”: Ko to brani Džefa Bezosa od ljutih radnika

Podijeli

Desetak radnika Amazona, najveće svjetske online prodavnicr, na Twitteru je stalo u obranu svog poslodavca, Džefa Bezosa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, nakon optužbi o katastrofalnim uslovima rada u Amazonovim magacinima.

Javnost, međutim, nije sasvim uvjerena, piše Guardian.

Posljednjih mjeseci u medijima su se pojavile informacije da radnici Amazona na poslu ne smiju piti vodu, ne smiju ići u wc pa uriniraju u plastične bočice, zbog umora često znaju klonuti na radnom mjestu, a uz to su i tako slabo plaćeni da preživljavaju na bonovima za hranu.

Nakon svega, napadi nijesu minuli ni prošle sedmice. Udarac je zadao Berni Sanders, američki političar, žestoki oponent Donalda Trampa i otvoreni kritičar liberalnog kapitalizma.

On je na Twitteru objavio zajedljivi komentar o tome da Jeff Bezos u deset sekundi zaradi više novca nego radnik Amazona u cijeloj godini:

Kao da je to bila kap koja je prelila čašu, odjednom su počeli iskakati profili i tvitovi zadovoljnih radnika Amazona koji demantuju tvrdnje o lošim radnim uslovima.

“Pozdrav! Radim u Amazonovom skladištu u Vašingtonu i uvjeravam vas da me dobro tretiraju. Imam odlične pogodnosti, volim kolege s kojima radim i mogu u WC kada god mi je potreban”, napisao je korisnik pod imenom Phil – Amazon FC Ambassador.

Na tvit da je veliki broj Amazonovih zaposlenih na bonovima za hranu stigao je odgovor od Shaye – Amazon FC Ambassador da još nije upoznala nijednog zaposlenog koji prima bonove za hranu, a poznaje ih jako puno.

Neobični tvitovi dočekani su s popriličnom nevjericom.

Korisnici Twittera, kao i mediji, uvjereni su da iza tvitova uopšte ne stoje zaposleni Amazona, već botovi, programi koji oponašaju ljudsku komunikaciju. Objasnilo bi to zašto neke objave izgledaju pomalo “nespretno”.

“Baš kao Džef, i ja koristim WC kada želim. Ne treba mi bočica. Budući da pijem vodu kao kamila, često koristim toalet. Hvala bogu pa ima jako puno toaleta koji mi stoje na raspolaganju”, objava je zaposlenog pod imenom Jeremy – Amazon FC Ambassador.

Korisnici Twittera brzo su to primijetili pa je jedan komentator zaključio da su “Twitter računi Amazona jezivi i upitao se “pa ko se tako izražava?”.

Guardian je pokušao stupiti u kontakt s nekolicinom ljudi iza Twitter profila, ali nijesu dobili nikakav odgovor.

Sumnjivo je to što su svi profili vrlo slični, pišu, s istim FC Ambassador nastavcima, istim naslovnim slikama Amazonovog loga, a uz to je sličan i stil pisanja kao i sadržaj u kojem se često nekritički hvali kompanija Džefa Bezosa.

Taj Rodžers, portparol Amazona uvjerava da nije riječ o marketinškom triku. Odbacuje i tvrdnje da se radi o botovima, a nijesu ni zaposlili odjeljenje koji je napravio lažne profile.

“Radi se o zaposlenima koji već dugo rade u Amazonu. Vrlo je važno da su tu dovoljno dugo da mogu iskreno govoriti o svom iskustvu”, poručio je Rodžers za Guardian i dodao da su ambasadori, osim što su Amazonovi “ratnici za tastaturom”, zaduženi i za korisničke ture.

Naime, svaki korisnik može doći na turu i za sebe pogledati kako izgleda Amazonovo skladište i što se tu zapravo radi, naglašava Rodžers, prenosi Jutarnji list.