Kako razmišlja čovjek koji za minut zaradi 48 crnogorskih plata

Podijeli

Američki poslovni magnat, investitor, govornik i filantrop Voren Bafet je, sa bogatstvom procijenjenim na 84 milijarde dolara, treći najbogatiji čovjek svijeta (po američkom magazinu Forbes), odmah iza Džefa Bezosa i Bila Gejtsa.

Bafet važi za jednog od najuspješnijih investitora na svijetu. Najveći je vlasnik, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway a kažu da mu mjesečna plata iznosi 100.000 dolara.

Poznat i po nadimcima „Prorok iz Omahe“ ili „Mudrac iz Omahe“, Buffett je privržen filozofiji vrijednosnog ulaganja i ličnoj štedljivosti uprkos ogomnom bogatstvu.

Poznat je i kao filantrop. Obećao je da će nakon smrti podijeliti 99 odsto bogatstva koje je stekao te će to učiniti uglavnom preko fundacije Bila Gejtsa.

O njegovu ulaganju napisane su mnoge knjige a mi prenosimo njegove najpoznatije citate:

Ne mislite da ste ekspert. Ako ne investirate u ono u šta se razumijete i znate da donosi profit, sve stavljate na kocku.

Ovo su najvažnije stvari na svijetu. Pravilo br. 1: Nikad nemoj izgubiti novac. Pravilo br. 2: Nemoj zaboraviti na pravilo br. 1.

Budite pohlepni kad se svi ostali boje.

Imajte u vidu da vas i najbolji saradnici mogu iznevjeriti i budite spremni na to.

Morate shvatiti šta volite i čime želite da se bavite.

Kompanija je važnija od cijene – bolje je kupiti odličnu kompaniju po poštenoj cijeni nego poštenu kompaniju po odličnoj cijeni.

Cijena i vrijednosti nijesu isto. Cijena je ono što platite, a vrijednost je ono što ste za to dobili.

Ne treba da budete genijalac da biste radili na berzi. Investiranje nije ona vrsta igre u kojoj bi neko sa IQ-om od 160 pobijedio onog sa IQ-om od 130.

Loše se stvari ne vide u dobrim vremenima. Nakon svega, tek nakon povlačenja plime ćete shvatiti ko se kupao go.

Vrijeme je prijatelj uspješnog biznisa, ali neprijatelj osrednjeg biznisa.

Za investitore je najbolja stvar kad se neka dobra kompanija suočava sa privremenim poteškoćama. Želimo je kupiti baš kad je ”na operacioom stolu”.

Wall Street je jedino mjesto na kojem ljudi koji se voze u Rolls Royceu slušaju savjete od onih koji se voze metroom.

Pokušavao sam kupovati dionice onih kompanija koje su toliko dobrostojeće da bi ih mogao voditi čak i idiot, jer prije ili kasnije i hoće.