Rusija će pomoći bivšem vlasniku KAP-a da preživi američke sankcije

Podijeli

Rusija planira da pomogne proizvođaču aluminijuma, Rusalu, da prebrodi američke sankcije, a među planiranim mjerama je otkup tog metala za državne zalihe, izjavio je u utorak ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Američko ministarstvo finansija uvrstilo je u aprilu na crnu listu ruskog preduzetnika Olega Deripaska i Rusal koji on kontroliše, zamrzavajući tako najveći dio izvoza kompanije, paralizujući njen lanac snabdijevanja i rastjerujući kupce.

Rusal je drugi proizvođač aluminijuma u svijetu i sankcije su prouzrokovale velike poremećaje na globalnim tržištima tog metala, iako su Rusalovi inostrani kupci dobili rok do 23. oktobra da prekinu poslovanje s ruskom firme. Američke sankcije obuhvatile su i Deripaskovu holding kompaniju En+ Group, nekadašnjeg vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica.

Izvori u industriji izjavili su u junu za Reuters da će Rusal pretrpjeti ozbiljne posljedice ako sankcije ne budu ukinute do kraja avgusta. U julu je američki ministar finansija Steven Mnuchin kazao da SAD vodi produktivne pregovore s Rusalom o njegovom uklanjanju s crne liste.

Danas je ruski ministar industrije i trgovine poručio kako Moskva ima rezervni plan u slučaju da sankcije Rusalu ne budu ukinute.

“Postoji mogućnost (kupovina aluminijuma za državne zalihe), no za sada nema potrebe za time”, rekao je Manturov, ne navodeći detalje.

Deripaska kontroliše 66 odsto En+ Groupa, koji pak kontroliše 48 odsto Rusala. Ruski preduzetnik već se pomirio s time da će možda morati da se odrekne kontrole nad dvjema kompanijama kako bi opstale, rekao je u maju neimenovani upućeni izvor.