Toyota ulaže 500 miliona dolara u Uber

Podijeli

Japanski proizvođač automobila Toyota planira da uloži 500 miliona dolara u Uber, koji radi po principu ekonomije dijeljenja, i na taj način proširi njihovo partnerstvo na zajednički razvoj autonomnih vozila.

Iz japanske kompanije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača vozila, saopšteno je da bi partnerstvo uključivalo „masovnu proizvodnju” autonomnih vozila koja će zatim biti razmještena u Uberovu mrežu automobila za dijeljenje vožnje. Analitičari smatraju da je to način kako obje kompanije mogu dostići svoje konkurente na tržištu autonomnih vozila, prenosi Hina.

Taj sporazum Toyote i Ubera procjenjuje Uberovu vrijednost na oko 72 milijarde dolara, uprkos činjenici da ta kompanija bilježi rast gubitaka.

Prema zajedničkom saopštenju kompanija, tehnologija za autonomna vozila iz obje firme biće integrisana u Toyotina namjenska vozila. Njihova flota će biti bazirana na Toyotinom modelu Sienna Minivan, a očekuje se da će testna testiranja započeti 2021. godine.

„Taj sporazum i investicija obilježavaju važnu prekretnicu u našoj transformaciji u kompaniju mobilnosti dok osiguravamo put za bezopasnu i sigurnu ekspanziju usluga mobilnosti kao što je dijeljenje vožnje”, izjavio je Šigeki Tomojama, izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation-a.

I Toyota i Uber, koji je vodeća globalna kompanija za dijeljenje vožnje, zaostaju u razvoju autonomnih vozila za konkurentima, dok kompanije poput Wayma, koji je u vlasništvu Alphabeta, već u tome području idu punom parom naprijed.

Dijeljenje tereta i troškova istraživanja i razvoja oduševiće investitore Ubera, koji tokom iduće godine planira da pokrene inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) i tako izađe na berzu.

Mnogi analitičari smatraju da će privatno vlasništvo nad automobilima u budućnosti dramatično biti smanjeno upravo zbog autonomnih vozila i dijeljenja vožnje. Ostvari li se to predviđanje, Toyota je možda upravo osigurala svog najvećeg kupca – Uber, koji se već udružio s Daimlerom, njemačkim proizvođačem koji se takođe nada da će posjedovati vlastita autonomna vozila u Uberovoj mreži.

U međuvremenu, Uber je u ponedjeljak saopštio da planira da se fokusira na poslovanje s električnim skuterima i biciklima, umjesto automobilima – uprkos činjenici da bi to moglo smanjiti njegovu dobit. O tome možete čitati u posebnoj vijesti:

Uber sprema radikalnu i rizičnu promjenu u poslovanju