Moody’s kažnjen sa 16 miliona dolara zbog propusta u internoj kontroli

Podijeli

Agencija Moody’s Investors Service Inc. je pristala da plati ukupno 16,25 miliona dolara kazne zbog propusta u unutrašnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Bio je to prvi pravni spor koji je američki finansijski regulator pokrenuo zbog nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, napominje novinska agencija DPA, prenosi SEEbiz.

Ukupna vrijednost hartija od vrijednosti u čijim je rejtinzima utvrđena nedosljedna primjena simbola iznosi dvije milijarde dolara.

Prema nagodbi, Moody’s će platiti kaznu od 15 miliona dolara zbog propusta u internoj kontroli, uključujući modele koje su koristili pri ocjenjivanju kvaliteta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima.

Takođe, zadržaće neovisnog konsultanta koji će analizirati i poboljšati njihove mehanizme interne kontrole.

Odvojeno je agencija pristala da plati 1,25 miliona dolara i analizira mjere, procedure i interne kontrole vezano za upotrebu simbola u kreditnim rejtinzima.

U Moody’su nijesu ni priznali ni odbacili SEC-ove optužbe.

Prema SEC-u, Moody’s nije uspostavio ni dokumentima potkrijepio efikasnu strukturu interne kontrole u modelima koje su preuzeli od partnerske kompanije i koristili u ocjenjivanju kvaliteta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima u periodu od 2010. do 2013. godine. Nijesu, takođe, zadržali ni primjenjivali postojeće mehanizme interne kontrole predviđene za te modele, tvrde u SEC-u.

U končanom, agencija je zbog grešaka u modelima korigovala više od 650 rejtinga hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima ukupne vrijednosti većoj od 49 milijardi dolara.