Kako je Rakčević preduhitrio sistem: Biznis brži od države

Podijeli

Vijest da je podgorički biznismen Žarko Rakčević, preko svoje firme Vila Olive, od države Srbije kupila 26 odsto akcija Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu (za koji se ubrzano priprema tender za privatizacij) za 2,8 miliona eura, izazvala je jednu zvaničnu reakciju – od države Crne Gore.

Preciznije, od ministarke ekonomije Dragice Sekulić koja je, kako je kazala, iz medija saznala o značajnoj promjeni vlasništva u Institutu te da je očekivala da će Srbija prvo Crnoj Gori, kao većinskom vlasniku Instituta, ponuditi svoje akcije, umjesto da ih proda trećoj strani.

Težinu ovoj ocjeni daje činjenica da je Sekulić i predsjednica tenderske komisije za privatizaciju ovog preduzeća gdje država ima većinski vlasnički udio od 56,48 odsto.

“Očekivanje Vlade Crne Gore je bilo da nas kolege iz Vlade Srbije blagovremeno informišu o svojim namjerama i najzad, akcije prvo ponude većinskom vlasniku, tj. crnogorskoj Vladi. Mi smo bili izuzetno zainteresovani za kupovinu ovih akcija i bili spremni da za njih na transparentan način ponudimo više, što nam prodaja realizovana na ovaj način nije dozvolila”, kazala je Sekulić portalu CdM.

Jasna i oštra izjava ministarke Sekulić, čini se, prvi je put da se država javno „naljuti“ na neki proces koji je željela da kontroliše, a da to nije uspjela.

Činjenica da je država bila, ako je suditi po ministarkinoj izjavi, živo zainteresovana za otkup akcija koju je u Institutu imala država Srbija a da to ničim nije pokazala – u najmanju ruku je neozbiljna. Jer, ako je, potpuno logično, Sekulić kao predsjednica Tenderske komisije željela da prikupi što veći vlasnički paket uoči najavljenog tendera, trebalo je do sada da kontaktira vlasnike i izlobira otkup, umjesto što se ljuti preko medija.

Da je biznis uvijek ispred države pokazuje nam iskustvo Evropske komisije, koja godinama pokušava da reguliše poslovanje poslovnih divova poput Google-a i Amazona. Regulacija im ne uspijeva pa jedino što Brisel može jeste da im reže drakonske kazne koje se često mjere u milijardama eura

Biznis brži od države

Ništa to, međutim, nije čudno. Biznis, u ovom slučaju Rakčević i njegov smisao za biznis, prirodno je agilniji i sposobniji za iskorišćavanje poslovnih mogućnosti, nego tromi državni aparat. Bez obzira ko bio na čelu institucija, država nikada ne može reagovati kao biznis – hitro i efektno. Zato je Rakčević lagano, u pozadini, odradio pregovaranje sa vlasnikom i dogovorio posao. Kada je puštena informacija o kupoprodaji, za državu je bilo kasno. Ostaje samo žal što će na tenderu biti ponuđeno jedva 56 odsto akcija, a moglo je skoro 83 odsto.

Za utjehu državi, ovo može biti lekcija za neke naredne situacije, mada je lista i dalje neprivatizovanih kompanija veoma kratka.

Rakčević stekao prednost i u trci za privatizaciju

Osim što je postao drugi najveći vlasnik uspješnog lječilišnog instituta, Rakčević je ojačao i svoje pozicije pred najavljeni tender za privatizaciju državnog udjela te kompanije. On sada više ne može da bude gubitnik: Izvjesno je da će, i u slučaju da izgubi na tenderu, moći lako da zaradi prodajom sadašnjeg udjela novom vlasniku. I posao završen.

Ipak, ako je suditi prema Rakčevićevim ranijim izjavama, njemu je cilj ipak sticanje većinskog paketa. Ranije je saopšteno da će mu partner u tenderu biti svjetski renomirani turoperator Thomas Cook, što će mu dodatno ojačati poziciju u trci.

Ukoliko uspije u toj namjeri, postaće dvotrećinski vlasnik uspješnog preduzeća koje posluje u perspektivnoj djelatnosti: zdravstveni turizam.

Kostić konkurent

Rakčević će se, koliko je do sada poznato, za Institut nadmetati sa srpskim biznismenom crnogorskog porijekla, Miodragom Kostićem.
Osim Kostića, učešće na tenderu su najavili i Udruženje ratnih veterana pri UN i španski Iberostar, suvlasnici bečićkog hotela Iberostar Belvi i vlasnici dva nova hotela u Boki Kotorskoj.
Da li će biti još nekih konkurenata, znaćemo nakon raspisivanja tendera, što se očekuje do kraja 2018. godine.

Rajko Milić, Investitor.me

Žarko Rakčević kupio četvrtinu akcija Instituta u Igalu za 2,8 miliona eura

Sekulić: Očekivali smo da će Srbija prvo Vladi CG ponuditi svoje akcije, Rakčević odradio dobar posao