Radulović: Zbog loše inspekcije turizam izgubio 300 miliona eura

Podijeli

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik Hotels Group Montenegro Stars Žarko Radulović, tvrdi da su inspekcije glavni generator svih anomalija i nepravilnosti tokom turističke sezone, što u krajnjem dovodi do manjka u budžetu i do 300 miliona.

“Miješaju se nadležnosti. Kao da je neko namjerno napravio procedure i način kako oni da vrse te svoje kontrole, da se nista ne može uraditi. Imamo objekte koji su totalno nelegalni i koji su haos pravili cijelo ljeto, konkretno pričam o Ulcinju i području oko Ade Bojane. Tim objektima se ništa nije moglo, tek sledeće godine će moci da se izbrišu, ali su cijelo ljeto nelegalno radili”, kazao je Radulović za CdM.

On zato tvrdi da su inspekcije su glavni generator svih anomalija i nepravilnosti koje se dešavaju na teritoriji Crne Gore, a to u krajnjem dovodi i do 300 miliona ukradenog novca ovog naroda, koje je neko stavio u svoj džep.

Prema njegovim riječima, siva zona je iz godine u godinu bila u padu, a ove godine je ponovo kulminirala.

“Kada je Budva u pitanju, to je totalni haos. Tu ima dosta zasluge i lokalne samouprave i njenih organa koji su trebali taj haos da sprječavaju. U velikoj mjeri to je njihova krivica, ali tu je država da ih natjera da rade svoj posao”, smatra on.

Sezona traje

Radulović kaže da sezona traje i ovo je špic postsezone, koji je veoma dobar, kada je septembar u pitanju. Popunjenost je odlična, skoro na nivou jul/avgust.

“Kada gledamo od 1.januara do sada, možemo da kazemo da smo zadovoljni ovogodišnjom sezonom, da je bolja od prethodne. Ova godina je karakteristična po tome što je, po meni, u špicu sezone bilo manje gostiju, a predsezona i postsezona ce dati mnogo dobar rezultat, bolji nego da je spic sezone bio pun, iako je i tada dosta gostiju bilo”, jasan je on.

Prema njegovim riječima, siva zona je ove godine bila u porastu i ja tvrdim da je glavni problem ovih nepravilnosti inspekcija. Drugi problem je buka, a tu su i smeće i taksi, jer ako jednog dana krenu mediji po Evropi da pišu o taksistima u Crnoj Gori, to može i te kako ugroziti turizam u Crnoj Gori.

Kada je 2019. u pitanju, Radulović konstatuje da se jako dobro crta, naročito kada je u pitanju kongresni turizam.

“Tu je nevjerovatno veliko interesovanje i mi smo prodali sve kapacitete za maj, jun, septembar, oktobar i novembar iduće godine. Ostalo je vrlo malo prostora jos da se popuni i to mi daje za pravo da budem optimista kada je 2019. u pitanju”, poručuje predsjednik CTU.

Znatno manja vanpasionska potrošnja

Radulović napominje kako je karakteristika ove sezone to što je vanpansionska potrošnja manja.

“Nikad nije bilo kao ove godine, da su gosti mjerili svaki euro i u tom dijelu je stvarno pad. Ja sam istraživao i došao do podataka da je vanpansionska potrošnja pala svuda u okruzenju do 40 odsto. To nije karakteristika samo Mediterana, već cijelog svijeta. Mislim da je tu ne samo ekonomska logika, nego i psihologija u pitanju. Živimo u nekom turbulentnom vremenu. Ljudi koji imaju novca više ga ne troše kao što su to ranije radili jer ne znaju sta će biti sjutra. Vanpansionska ponuda jeste u padu, ali to nama treba da govori sledeće: Ako nijesu kupovali ono što smo mi ove godine spremili, ajmo da nađemo nešto što će stvarno da ih animira, pa će to kupiti sledeće godine”, zaključio je on.