I to je moguće: Podgoričani će saditi drveće putem mobilne aplikacije

Podijeli

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prihvatio je ideju Organizacije KOD o potrebi da se u urbanim djelovima Podgorice posadi 100 hiljada stabala drveća, uz ideju da se ona realizuje kroz aplikaciju “moje drvo” preko koje će građani moći da kupe i posade drvo na lokaciji koju odredi gradsko preduzeće “Zelenilo” i da prate njegov rast.

Na današnjem sastanku, koji je organizovan dva dana nakon što je KOD inicijativu dostavio gradonačelniku i predstavio je u “Vijestima”, prisustvovali su predstavnici KOD-a, Udruženja ljubitelja Gorice i prirode, kompanije “Amplitudo” koja će razviti aplikaciju “moje drvo” i gradonačelnik sa saradnicima.

“Ono što naš projekat nudi su konkretne mjere za ispunjenje tog cilja, i već imamo zainteresovane građane i kompanije koje žele da učestvuju u tom projektu. Zbog toga je važno da se ovakve ideje umreže i da se u partnerskom odnosu, uz razmjenu iskustava, dođe do najboljih rezultata, na zadovoljstvo građana”, istakao je Vuković prema saopštenju iz njegovog kabineta.

Kako je najavljeno “Zelenilo” će predložiti vrste sadnica i moguće lokacije za sadnju, a građani i kompanije će moći da ih kupe i odaberu neku od ponuđenih lokacija za sadnju.

“Korišćenjem aplikacije, u koju će biti unijeti podaci dobijeni od preduzeća “Zelenilo”, stiče se uvid u lokacije za sadnju i biljne vrste koje su adekvatne za sadnju na određenoj lokaciji, obavlja se izbor lokacije za sadnju, plaća se sadnica. Samu sadnju će izvršiti “Zelenilo”, a pojedinac ili kompanija na taj način dobija svoje drvo”, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika, pišu Vijesti.

Predstavnik “Amplituda” je kazao da postoji veliko interesovanje građana i kompanija za ovakav vid doprinosa ozelenjavanju grada, kao i da ima interesovanja da se na ovaj način izvrši i uređenje ili rekonstrukcija dječijih igrališta.

Nakon sastanka iz KOD-a su saopštili da su inicijativu pokrenuli, jer je Podgorica u posljednjih nekoliko decenija doživjela veliki gubitak površina koje su bile pod drvenastom vegetacijom, a glavni razlog za takvo stanje, kako su naveli, je ljudski faktor koji se ogleda u neodgovornom i nestručnom upravljanju prostorom.

Oni su dali i konkretne predloge da se formira komisija za 100.000 stabala koja bi u roku od dva mjeseca trebalo da uporedi slična iskustva, predloži odgovarajuću komunikacionu strategiju, odredi model finansiranja, definiše potrebne resurse, pripremi odgovarajuće administratvno-planske aktivnosti.

Članovi komisije ne bi primali nadoknadu za rad. Komisija bi do 15. oktobra 2018. godine trebalo da dostavi prve predloge koji se odnose na model finansiranja i planiranja akcije, te odabir vrsta i uzrasta sadnica, nakon čega bi odmah počele konkretne aktivnosti.

Oni su predložili da se akcija finansira od posebne takse koju bi plaćali zagađivači i kompanije koje grade na zelenim površinama ili zbog drugog svog rada uništavaju stabla, kao i preko donatorskih večeri i akcije prikupljanja novca, u čijoj organizaciji su spremni da učustvuju.

Iz Organizacije KOD su predložili da se tokom novembra, u zavisnosti od vremenskih prilika, već može organizovati sadnja prvih hiljadu sadnica na najugroženijim lokacijama. Oni predlažu da se do kraja godine organizuje donatorska večera na kojoj bi bile pozvane sve firme koje imaju preko 50 zaposlenih u Podgorici i akcije prikupljanja novca za realizaciju inicijative.

Prema njihovom predlogu do proljeća 2019. godine trebalo bi izraditi informacioni sistem za planiranih 100.000 stabala, kao i digitalizaciju postojećeg zelenila u urbanim cijelinama. Naveli su da bi se do kraja marta naredne godine moglo zasaditi prvih 50.000 sadnica, a ostalih 49 hiljada na proljeće naredne godine, uz urađen kvalitetan sistem navodnjavanja.

“Na kraju, ali ne najmanje važno, tokom ove akcije Skupština glavnog grada Podgorice trebalo bi da donese obavezujući akt kojim se zabranjuje dalja sječa drveća u urbanim zonama Glavnog grada osim u slučajevima bolesti drveća”, navedeno je u inicijativi koju su predložili članovi KOD-a Mirza Krnić, Vladan Laković i Darko Zarubica.

Iz ove organizacije su naveli da žele da rješavanje ovog problema posluži za postizanje dugoročno održivih rješenja.

“U tom smislu, mi bismo Komisiji za 100.000 stabala predložili formiranje rasadnog centra koji bi proizvodio sadnice za potrebe ove inicijative, ali i sličnih aktivnosti u budućnosti. To bi bila prilika da se na sasvim održivim osnovama i bez opterećenja po poreske obveznike dobije rasadni centar kakav je Crna Gora nekada imala, a koji bi slične akcije i buduća pošumljavanja učinio višestruku jeftinijim. Ujedno, to bi moglo imati veliki značaj za oblasti šumarstva i ekologije i pomoglo bi snaženju kopče između struke, nauke i prakse koja toliko nedostaje Crnoj Gori”, smatraju u Organizaciji KOD.